Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Åklagaren borde se sig om efter nytt jobb

Eftermälet av rättegången mot Saabs tidigare toppar kommer att stavas rikare advokater och en om möjligt ännu mera självsäker Victor Muller. Chefsåklagare Sahlgren gör kanske bäst i att byta yrkesbana.

Han kom, han såg och han segrade. Victor Muller har framstått som självsäker ända sedan processen startade i januari. Rättegången mot honom Jan Åke Jonsson och Kristina Geers fick ett väntat slut och jag måste erkänna att jag inte är särskilt förvånad över den friande domen.

När åklagare Sahlgren lämnade över ordet till försvaret och när Muller hållit sin tre timmars långa monolog förstod man vartåt det barkade. Chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten kom aldrig riktigt in i matchen. Genom åren har jag följt ett antal brottmål och det är inte så det brukar se ut. I andra brottmål jag rapporterat från har advokaterna när åklagaren presenterat sin bevisning gått in och pillat i detaljerna. Eller så har de hängt upp sig på petitesser.

Under rättegången mot Saabledningen har det varit lite av uppochnervända världen. Vittnen som kallats av åklagaren har i stället gett de åtalade rätt. Åklagarens nyckelbevisning i form av mejlkonversationer har till slut använts till de åtalades fördel. Spaltmeter av tidningstext åklagarsidan presenterade självsäkert döms ut som bevisning av tingsrätten. Som lök på laxen eller som kronan på verket om man så vill fick inte åklagarens huvudvittne vittna. Chefsåklagare Olof Sahlgren med examen från en juristutbildning måste ha skolkat på lektionen som handlade om att advokater har tystnadsplikt gentemot sina klienter i en svensk domstol.

Fyra års utredning och tre månaders rättegång har kostat oss skattebetalare tio miljoner i advokatkostnader. En nota som blir ännu dyrare om lägger till resurserna Ekobrottsmyndigheten och Vänersborgs tingsrätt lagt på fallet.

Alla dessa resurser för en dom som är en karbonkopia av det advokaterna sa under förhandlingarna. Åklagarens utredning gav inte domaren och nämndemännen mycket för.

Den friande domen kommer ge de tre stjärnadvokaterna ännu mera stjärnglans. Chefsåklagare Olof Sahlgren borde däremot se sig om efter ett annat jobb. Har man som åklagare lagt fyra år på en utredning och sen kallat till en tre månaders lång förhandling i tingsrätten borde man ta sig en ordentlig funderare på om man verkligen är rätt person på rätt plats.