Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokat Hans Strandberg anser att åtalet ska ogillas.

Advokater kritiska till åtalet

Victor Mullers advokat Hans Strandberg är kritisk till åtalet och mejlen som bevismaterial. – I mejlväxlingen finns inget som tyder på att något fel har gjorts, säger Strandberg.

Victor Muller står åtalad misstänkt för två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt svindleri. Men advokat Hans Strandberg gör bedömningen att affärshändelsen inte är brottslig.

– Jag menar att åtalet rimligtvis ska ogillas rakt av, säger han.

LÄS OCKSÅ: Från Independence day till Judgement day

En av åtalspunkterna om grovt försvårande av skattekontroll handlar om en utbetalning på 30 miljoner kronor till Saab Automobile, som åklagaren misstänker att den ryske affärsmannen Vladimir Antonov ligger bakom.

– Antonovs koppling saknar betydelse. Frågan handlar om ifall avtalet är affärsmässigt korrekt, och om betalningarna och fakturorna är korrekta. Det kommer att framgå i rättegången att de avser verklig betalning och inte är ett förtäckt lån, säger Strandberg.

LÄS OCKÅ: Mejlen tyngdpunkten i åtalet

Muller anklagas också för svindleri och misstänks ha lämnat felaktiga uppgifter till medier om bolagets soliditet i nära anslutning till fabrikens första produktionstopp.

– Uttalandena har han gjort utifrån sin uppfattning av verkligheten. Bolaget väntade på betalningar och fick in kapital så det fanns skäl att ha den uppfattningen, säger Strandberg.

LÄS OCKSÅ: Kristina Geers har valt att inte gömma sig

Vad anser du om mejlväxlingen som bevismaterial?

– Jag har gått igenom mejlväxlingen och det framgår att de arbetat under ekonomisk press men inget pekar på att de planerat att göra något olagligt.

TTELA har försökt nå Jan Åke Jonssons advokat Bengt H Nilsson utan att lyckas. I en intervju med TTELA i februari sa han att han trodde på ett frikännande av sin klient.

– Förundersökningen ger ett mycket starkt stöd till Jan Åke Jonssons uppgifter, sa han.