Apoteket börjar med antikroppstester

I veckan kommer apotek i Trollhättan erbjuda antikroppstester för coronaviruset. Där de som vill kan testa sig för att se om de haft coronaviruset. Något som varit mycket efterfrågat när det erbjudits vid andra apotek.

ANNONS

Apotekens antikroppstester i Trollhättan kommer att börja med start den 10 juni på apoteket Svanen. I det lilla rum som vanligtvis används för att vaccinera semestersugna inför semesterresan utomlands.

– Vi vet att det finns väldigt många människor som haft olika symptom under våren som vill veta om de haft corona eller inte. Provtagningen är också ett sätt att bidra till den större helheten, då alla siffror rapporteras in till Folkhälsomyndigheten, säger Magnus Frisk, presschef på Apoteket.

För en vecka sedan inledde Apoteket arbetet med att erbjuda antikroppstester på tre apotek runt om i Sverige, där de som misstänker att de haft coronaviruset kan testa sig. Nu på onsdag ska det antalet ökat till 12.

ANNONS

– Vår förhoppning är att vi ska kunna täcka stora delar av landet. Men det kommer inte finnas på samtliga apotek, då det handlar om resurser.

Antikroppar tecken på immunitet

De test som Apoteket utför är ett blodprov som tas med ett stick i fingret av en sjuksköterska. Detta undersöks sedan för att se om personen bär på antikroppar mot coronaviruset. Hela processen ska ta mellan tjugo minuter och en kvart. Förhoppningen är att kunna hinna med ungefär sex personer varje timme.

– Det de har sagt från folkhälsomyndigheten är att de som har antikroppar också är immuna. Det har ännu inte kommit några särskilda rekommendationer för de med antikroppar, men det är inte otroligt att det kommer sådana.

Varje provtagning för antikroppar kommer att kosta 690 kronor.

Är det inte mycket pengar för ett test?

– Det är något som kunden får avgöra, vi erbjuder tjänsten och möjligheten, säger Therese Muir, Regionchef på Apoteket.

Sensitiviteten, eller känsligheten för att upptäcka antikropparna i blodet, hos det test som Apoteket använder ligger på 93,7 procent. Med en tillförlitlighet på 99,9 procent.

– Specificiteten är på 99,9. Det betyder hur sannolikt det är att det är att rätt antikropp fångas upp av testet.

ANNONS

LÄS MER:"Säkra" coronatester osäkrare än du tror

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS