Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Börja träna – och fortsätt

Nytt år innebär för många nya löften, ofta kopplade till träning. Men hur gör man för att komma igång med träningen? Carolina Andersson, personlig tränare, ger sina bästa tips.

Januari innebär högsäsong för gymmen, det är den här tiden på året som de får flest nya medlemmar. Anledningen stavas nyårslöften. Vid tolvslaget på nyårsafton lovar många sig själva att börja träna mer. Löften som skapar trängsel inne på gymmet och gör det mer eller mindre omöjligt att få plats på gruppträningspassen.

Men många går ut alldeles för hårt de första veckorna och efter ett tag tryter motivationen. Soffan lockar återigen.

– Det vanligaste misstaget man gör är att man går "all in" i januari och bestämmer att man ska köra fem gånger i veckan. Det kanske håller en eller två månader, säger Carolina Andersson, personligt tränare (PT) på träningsklubben STC Kungsgatan och Kardanvägen.

Som personlig tränare hjälper Carolina både de som tränar mycket och vill ha hjälp att nå ett specifikt mål, och de som är helt nya och vill komma igång med träningen. Hennes tips till de som vill börja träna är att sätta upp ett rimligt mål som funkar i vardagen.

– Det är viktigt att man inte sätter för höga mål så träningen blir något negativt och att man blir besviken på sig själv för att man inte klarar det. Det är bra med mål som man blir motiverad av, så länge det är något man mår bra av. Jag tycker inte träning ska vara ett tvång utan det ska vara lika självklart som att man går upp ur sängen på morgonen, säger Carolina Andersson.

För att komma igång med träningen är det bra om du hittar en träningsform som du tycker är rolig. Att testa nya träningsformer för att hitta din favorit är inget du ska vara rädd för.

– Är det så att man kämpar med att komma igång att röra på sig är det viktigaste att det är något man tycker är roligt, då är det större chans att man fortsätter med det. Variation är viktigt med, att man vågar testa lite nya saker.

Det svåraste är inte alltid att komma igång utan att hålla träningsglöden uppe. Det är dock inte alltid bara motivationen det hänger på, att hinna få tid till träning i vardagspusslet kan vara en lika stora utmaning.

– Det handlar mer om vad du gör när du är på gymmet än hur långt ditt träningspass är. Du kan göra ett bra pass på 30 minuter, men ett lika bra på 60 minuter, säger Carolina.

Många är råden för hur du ska lyckas hålla ditt nyårslöfte. Vanliga tips är, förutom att hitta en träningsform du tycker är rolig, att skaffa en träningskompis. Har du någon som väntar på dig är det svårare att strunta i träningen, och så blir det roligare såklart. Andra bra tips är att belöna sig själv och att sätta upp mål att sträva efter.

– Det är bra att man har delmål på vägen. Då blir det inte lika långt till slutmålet, det blir lättare att motivera sig på vägen, säger Carolina Andersson.

– Men det är också viktigt att man inte sätter för höga krav på sig själv. Vissa dagar kanske man faktiskt är jättetrött, då kan det vara bättre med en promenad än att köra ett tufft pass.

LÄS OCKSÅ: