Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För många av de patienter som vårdats för covid-19 på intensivvårdsavdelning väntar reab.  Bild: Johan Nilsson/TT
För många av de patienter som vårdats för covid-19 på intensivvårdsavdelning väntar reab. Bild: Johan Nilsson/TT

Behovet av rehab efter covid-19-vård ökar

Att vårdas i respirator är mycket påfrestande för kroppen. Och allt eftersom covid-19-patienterna lämnar intensivvården på Näl ökar behovet av rehabilitering. – Nu tittar vi på olika sätt att lösa detta, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

På torsdagsförmiddagen vårdades 55 patienter för covid-19 inom NU-sjukvården.

– Det är något färre patienter än i går, men det varierar från dag till dag. Vi förväntar oss en ökning ett tag till. Men vi vet inte hur länge det kommer att pågå eller när det vänder, säger Niklas Claesson.

Av de 55 patienterna befinner sig 15 på intensivvårdsavdelning (IVA) och ungefär så har det sett ut hela den här veckan.

För många av de covid-19-patienter som kommer ut från IVA väntar en lång rehabilitering. Och det innebär ett tryck på sjukvården.

– Det kommer att bli ett stort behov. I takt med att fler och fler patienter kommer ut ur intensivvård ökar behovet. Det är stora skillnader i hur patienterna påverkas av sjukdomen och av vården. Men många behöver lång tid i rehab, säger Niklas Claesson.

Enligt honom klarar man i nuläget av att hantera detta men man behöver bestämma hur läget ska hanteras på lite längre sikt.

– Vi har inte organiserat något kring det än. Nu tittar vi på olika sätt att lösa detta. Lösningen skulle kunna vara en egen avdelning som jobbar med det rehab. De som hamnar i intensivvård är kritiskt sjuka. Det är oerhört påfrestande att ligga i respirator länge. Och det är väldigt långa vårdtider. Många får sviktande organfunktioner, säger Niklas Claesson.

En del patienter kan till exempel få nedsatt njurfunktion och behöva dialys.

Fallen av covi-19 fortsätter att öka i regionen. Enligt Folkhälsomyndigheten fanns det klockan 14.00 torsdagen 7 maj totalt 3 117 personer som testats positiva Västra Götaland.

Den 7 maj kl. 10:00 fanns det totalt 338 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 91 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

55 personer varav 15 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

179 personer varav 49 på IVA

Sjukhusen i Väster:

41 personer varav 7 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

26 personer varav 7 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

37 personer varav 13 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen