Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/9

Bensinlukt på brandplatsen

Polisen fortsätter utreda bränderna på Sylte och Kronogården i tisdags kväll. Det finns misstankar om att någon avsiktligt orsakat bränderna. – Det känns bedrövligt, säger Sernekes platschef Roger Lennartsson, efter att en hjullastare förstörts på byggarbetsplatsen.

Misstankarna om att någon anlagt bränderna på Kronogården och Sylte har förstärkts.

– Det luktade bensin vid den utbrända containern. Men ingen brännbar vätska har påträffats varken där eller vid hjullastaren, säger C-A Lindblom, inre befäl hos Trollhättepolisen. 

Om hypotesen att fyrverkerier använts vid bränderna säger polisen så här på onsdagen:
– Vi vet inte. Vi har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand. Gärningsmannen är okänd och vi har ingen misstänkt.

Det var vid 22.30-tiden på tisdagskvällen det kom två täta larm om explosionsartade bränder på Sylte och Kronogården. Först var det en container som hade började brinna på Bergkullevägen. Och när Räddningstjänsten som bäst höll på att släcka den branden kom nästa larm.

Då trodde man först att det var de nya radhuslägenheterna som håller på att byggas på Slåttervägen som brann. Men det visade sig i stället vara en hjullastare som hade fatta eld. Räddningstjänstens styrkor från både Trollhättan och Vänersborg arbetade med släckning under kvällen. Enligt Närf ska det dock inte ha varit någon risk för att branden kunde sprida sig till de intilligande nybyggda radhuslängorna.

På onsdagsförmiddagen håller den uppbrända hjullastaren, till ett värde av drygt 300 000 kronor, på att monteras isär inne på byggarbetsplatsen. Sernekes platschef Roger Lennartsson fick kännedom om att det brunnit tidigare på morgonen.

– Det känns bedrövligt. Vi bygger ju här tillsammans med Eidar för att försöka skapa ett fint område för folk, säger han.

Enligt Roger Lennartsson är det inte första gången som byggarbetsplatsen utsätts för skadegörelse. Slangning av diesel, inbrott och krossade fönsterrutor har varit återkommande problem. Tillsammans med Eidar har de tidigare haft möten för att hitta sätt att få bukt med problemen.

– Det är svårt att skydda sig mot det. Området är inhägnat, vi har ordentliga lås och containrar. Men vill folk ta sig in så kan de. Det är väldigt frustrerande när saker förstörs och det kostar mycket pengar, säger Roger Lennartsson.

LÄS MER: Frontlastare utbränd på Kronogården

Det är andra gången på en vecka som ett arbetsfordon börjar brinna nattetid i området. I mellandagarna krossades rutor på Sylteskolan, väktare attackerades och en grävmaskin brändes upp. Då ska det även ha förekommit fyrverkerier. Och på nyårsafton besköts två bussar på Kronogården med raketer och utsattes för stenkastning, så att två rutor krossades.
 
– Men mer om de aktuella bränderna vet vi inte just nu. Vi har konstaterat att det brunnit, i nuläget kommer vi inte att göra någon teknisk undersökning. Om det inte dyker upp några nya tips eller spår, säger C-A Lindblom på polisen.

I samband med vandaliseringen på Sylteskolan vidtog kommunen flera åtgärder och säkerhetsarbetet kommer att fortsätta, menar Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättans stad.

– Ur ett kort perspektiv handlar det om insatser i riskutsatta områden. Generellt rör det sig om ökad närvaro, bättre brandskydd, övervakning och larm, säger hon. 

Kommunen arbetar också tätt tillsammans med polis, räddningstjänst, Västra Götalandsregionen och bostadsbolagen. Men att komma till rätta med oroligheterna handlar också om ett långsiktigt förebyggande arbete på flera plan i samhället, säger hon.

– Skadegörelse är så onödigt och alla har vi ett ansvar att arbeta för trygghet. Vi behöver försöka skapa så goda förutsättningar som möjligt, bygga relationer med unga och stötta föräldrar.

Har du upplysningar gällande de två bränderna kan du kontakta polisen tipstelefon på nummer 114 14.

Har du sett eller hört något, hör gärna av dig till TTELA på [email protected]