Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En bil voltade på riksväg 41 tidigt på fredagsmorgonen och flera andra halkolyckor har inträffat i Västsverige. Bild: Joakim Eriksson

Bilar i kökrock - glashala vägar

Flera bilar körde in i varandra i samband med köbildning vid en trafikolycka på E45. Flera andra halkrelaterade olyckor har inträffat i Västsverige.

Ett antal trafikolyckor inträffade på E45 under fredagsmorgonen. Strax innan klockan nio körde en bilist av vägen i samband med att den blev omkörd av en lastbil. Olyckan skedde i södergående riktning i höjd med Björkebacken mellan Trollhättan och Lilla Edet.

– Ingen ska ha skadats men det bildades lite köer. Eftersom det är glashalt på vägen har det uppstått kökrockar mellan andra bilar, säger Peter Gustafsson, inre befäl på Närf.

Hur många bilar det handlar om är oklart. En kort stund efter det första larmet kanade en annan bilist in i en lastbil. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen. Vid tiotiden på förmiddagen var trafiken tillfälligt avstängd medan bärgningarbete pågick. Även Trafikverket var på plats för att salta på vägbanan. 

Vid tretiden under natten till fredagen råkade en bilist ut för en trafikolycka vid Sjuntorpsmotet på E45.

– Bilen fick sladd och voltade över vägräcket, men landade på rätt köl igen. Bilen är totalkvaddad men föraren klarade sig som tur var väl, men fick smärtor i armen, säger Henrik Karlsson, inre befäl på Trollhättepolisen.

Inget annat fordon var inblandat i olyckan och enligt polisen har väglaget varit förrädiskt under morgontimmarna.

– Våra patruller rapporterar om att det är glashalt ute på vägarna, säger Henrik Karlsson.

Trafikverket bekräftar den bilden. 

– Vi har saltat under natten men saltet behöver hjälp av bilarna för att ha bättre effekt. Nu när trafiken har kommit igång är det bättre på de stora vägarna. Småvägarna kan fortfarande vara hala. Där ska man vara lite extra försiktig, säger Richard Hovemyr, trafikledare på Trafikverket. 

Tidigt på fredagsmorgonen körde en bil av vägen i Lillesjöområdet utanför Uddevalla och ungefär samtidigt voltade en bil av vägen och hamnade på taket på riksväg 41 i Kinna. Det finns ännu inga rapporter om personskador.

Vid halv tvåtiden natten mot fredag körde en bil av vägen på E6 utanför Kungälv i riktning mot Malmö. Föraren var kvar i bilen när larmet kom. Det är oklart om personen blev skadad.