Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/8

Brandfarliga fasader på hus i Trollhättan

Det plastmaterial som tros vara en bidragande orsak till branden i flervåningshuset i London i förra veckan finns också i svenska byggnader. Materialet har orsakat spridning i flera svenska storbränder, ändå används det i nybyggnationer – bland annat på ett flerfamiljshus som brann ner i Trollhättan.

Den kraftiga händelseutvecklingen i den brand som i förra veckan rasade i 24-våningshuset Grenfell Tower i London tros bero på husets material. Byggnadens fasader innehöll nämligen cellplast, vilket kan ha ökat på brandförloppet och orsakat att minst 79 personer mist livet. 
– Branden hade inte kunnat sprida sig på samma sätt med ett annat isoleringsmaterial. Det är ett  brännbart material som har använts i byggnaden, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen. 

Vid brand utvecklar cellplast tre gånger mer rök än trä, vilket snabbt leder till att sikten blir dålig och medför utrymningssvårigheter.

"Säkerheten måste utvärderas"

Enligt Bexander är cellplast, som ofta kallas frigolit på grund av ett specifikt varumärke, ett vanligt förekommande material i Sverige. Materialet finns i två olika typer, så kallad termoplast och härdplast, där härdplasten klassas som ett bättre alternativ då den inte är lika lättantändlig.
– Nu har vi dock fått indikationer på att det kan vara härdplast som använts i byggnaden i London och är det så att det stämmer måste säkerheten utvärderas, säger Ville Bexander. 

Materialet används allt mer i Sverige

Det finns flera andra alternativ till isolering som enligt Brandskyddsföreningen är att föredra, såsom stenull och glasull, men cellplasten är billigare och väljs därför till vissa byggnationer. Enligt SVT Nyheter har användandet av cellplast i Sverige blivit allt vanligare under de senaste åren. Materialet ska ha använts på ett flertal svenska storbyggen, däribland Lindholmen i Göteborg.
– I Sverige är vi förskonade från den typ av brand som skedde i London, och cellplast ska byggas in i konstruktionen. De bränder som har skett här har främst uppstått under byggfasen då cellplasten varit exponerad, berättar Ville Bexander.  

Bränder i Sverige

Flera byggnader i Sverige, med dessa fasadplattor, har dock redan brunnit.Så sent som 2015 brann Älvkvarnsskolan i Sundbyberg 2013 drabbades Centralsjukhuset i Karlstad och 2012 brann det i ett flerbostadshus i Trollhättan. Räddningstjänsten i Trollhättan skriver efter branden i sin rapport att branden blir svårhanterlig på grund av cellplasten. Elden sprider sig både uppåt och nedåt i väggen, riskerar att spridas mellan brandceller, generar ett våldsamt brandförlopp och att utrymningen av fastigheten är livsavgörande då rökutvecklingen från brinnande cellplast är så kraftig. 

SVT har granskat 10 bränder i Sverige där cellplast har funnits med i bilden. Gemensamt för bränderna är att rök och eldspridning har gått mycket fort. 

2013 brann det i en lantbruksfastighet i Skövde. I räddningstjänstens rapport om händelsen går att läsa att "branden snabbt sprider sig och antänder cellplastisoleringen som påverkar brandförloppet." Larmet kom in 06.31 på morgonen, räddningstjänsten var på plats 12 minuter senare, då var fastigheten övertänd och släckningsarbetet blev resurskrävande pågrund av den snabba brandutveckligen. Räddningstjänsten konstaterade att en bidragande orsak till spridningen på branden var den isolering som använts – cellplast.    

Dålig kontroll av nybyggnationer

Bexander ställer sig frågande kring om brännbarhetstesterna som cellplast går igenom är tillräckligt hårda. Han är också skeptisk till de säkerhetskontroller som genomförs av nybyggnationer. Det finns i dagsläget inget krav på en tredje part som kollar att byggherrarna gjort som de ska.

– Oavsett vad som orsakade branden i London så måste kontrollen av huset ha varit väldigt dålig. I Sverige har vi inte heller bra kontroll av byggnader, utan det mesta går ut på egenkontroll vilket innebär att byggherren själv är ansvarig. Vill man fuska så går det, säger Ville Bexander .