Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Brottsoffret och mordmisstänkta var kollegor

En personlig assistent påträffades död i centrala Trollhättan på fredagen. Den man och kvinna som är misstänkta för mordet arbetar också som personliga assistenter, berättar chefsåklagare Daniel Edsbagge.
– De har alla haft samma arbetsuppgifter och varit kollegor, säger han.

På måndagseftermiddagen berättar chefsåklagare Daniel Edsbagge att de båda misstänkta också jobbat som personlig assistent åt den aktuella brukaren som offret jobbade åt.

LÄS MER: Misstänkt grovt brott i Trollhättan

– En som omvårdar den här brukaren påträffas i eller anslutning till bostaden misstänkt mördad. Vi har två personer som haft samma arbetsuppgifter som har varit frihetsberövade. Nu sitter en fortsatt frihetsberövad, säger Daniel Edsbagge.

– De har haft samma arbetsuppgifter med att vårda brukaren i den aktuella lägenheten och varit kollegor.

Den misstänkta kvinnan, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i Fyrbodal, jobbade inte den aktuella natten. Men vad hon ska ha gjort på platsen vill Edsbagge inte gå in på.

Samma arbetsplats

– Det kan jag inte gå in på för då kommer jag in på sådana detaljer i utredningen som jag inte vill gå in på. Det är också sådant vi håller på att reda ut. Den första frågan är om det är så att hon gjort det och i så fall varför.

LÄS MER: Polisen: Har en idé om motivet

Den avlidne mannen påträffades i lägenheten på fredagsmorgonen. Polisen grep en man i 55-årsåldern, hemmahörande i Västsverige, i den aktuella lägenheten. Även han ska ha jobbat som personlig assistent åt brukaren, men om han var i tjänst den aktuella natten vill åklagaren inte gå in på.

– Han är länkad till platsen för att det är hans arbetsplats, men jag går inte in på hans schema.

Har det varit fler personer i lägenheten under natten?

– Det vill jag inte gå in på.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge berättar att de två misstänkta för mordet i Trollhättan var kollegor med brottsoffret. Bild: Andreas Olsson
Chefsåklagare Daniel Edsbagge berättar att de två misstänkta för mordet i Trollhättan var kollegor med brottsoffret. Bild: Andreas Olsson

Mannen släppt

Kan det bli fler misstänkta?

– Det går aldrig att utesluta.

Brukaren ska, enligt Edsbagge, inte ha blivit vittne till det misstänkta mordet.

LÄS MER: Misstänkt nekar till mordet i Trollhättan

Den misstänkte mannen släpptes på fri fot strax innan lunch på måndagen. Han är dock fortsatt skäligen misstänkt för mord, men Edsbagge valde att inte begära honom häktad.

– Jag ansåg inte att misstankarna nådde den styrka att det fanns skäl att begära honom häktad. Men han är inte avskriven ur utredningen.

Odramatiskt gripande

Edsbagge anhöll den misstänkta kvinnan i sin frånvaro på söndagsmorgonen. Hon greps sedan på söndagskvällen och enligt åklagaren skedde det odramatiskt.

Mannen påträffades i lägenheten – hur kommer det sig att misstankar kom att riktas mot kvinnan senare?

– Det är sådant jag inte kan berätta för dig.

Kvinnan är misstänkt på den högre graden – på sannolika skäl – medan mannen är misstänkt på den lägre graden. Varför bevisen bedöms vara starkare mot kvinnan vill Edsbagge inte gå in på. Inte heller vill han kommentera hur mordet ska ha gått till eller om man hittat ett eventuellt mordvapen.

– Om åklagaren lämnar ut uppgifter och detaljer om ett brott kan personer som man ska höra läsa det i en tidning – det vill vi helst inte. Så småningom kommer ni få veta mer.

Husrannsakan

Det finns medieuppgifter om att den avlidne mannen ska ha haft stickskador, men detta vill åklagaren inte gå in på. Han säger dock att det funnits skador på kroppen som inte bedöms vara självåsamkade.

Utredningen fortsätter. Polisen gjorde husrannsakan i den misstänkta kvinnans bostad under måndagen. Brottsplatsundersökningen pågår alltjämt i lägenheten och spår som säkrats ska skickas till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC.

Senast klockan 12 på onsdag ska chefsåklagaren begära den misstänkta kvinnan häktad.

Både mannen och kvinnan nekar till misstankarna.