Den andra etappen av cykelvägsbygget till Nordkroken är i full gång. Hans Sanding och Mats Gaslander sätter de sista L-stöden på plats.
Den andra etappen av cykelvägsbygget till Nordkroken är i full gång. Hans Sanding och Mats Gaslander sätter de sista L-stöden på plats.

Cykelvägen växer mot Nordkroken

Vattenledningar och L-stöd är på plats. Arbetet med den andra etappen av cykelvägen ut till Nordkroken är nu i full gång.

ANNONS
|

Den första etappen av cykelvägen vid Nordkroksvägen i Vargön byggdes förra sommaren och nu byggs det för fullt på den andra, det vill säga sträckan som löper mellan Älgvägen och Näckrosvägen. Och arbetet ser i stort sett ut att gå enligt planerna.

– Det har gått bra. Man kan säga att vi är färdiga med tre fjärdedelar vad gäller vatten och avlopp, och vi är nästan helt klara med att sätta ut L-stöden, berättar Michaela Johansson.

På grund av att vägen är mycket högre än den kringliggande marken behövs så kallade L-stöd. Mellanrummet mellan vägen stöden fylls igen med grus och sten, vilket gör att cykelvägen hamnar på samma nivå som bilvägen. Stöden är också nödvändiga för att cykelvägen inte ska rasa in mot fastigheterna längs vägen. Samtidigt passar kommunen på att lägga nytt vatten och avlopp.

ANNONS

– Dagvattnet och spillvattnet har inte varit separerat tidigare, så det gör vi nu. Samtidigt byter vi ut de gamla rören mot nya, berättar Johansson.

Den andra etappen beräknas vara färdig i början av oktober och det som återstår nu är i huvudsak att få klart grundarbetena, köpa kantsten och sen ska naturligtvis hela sträckan asfalteras. Även bilvägen kommer att få ny asfalt. Dessutom ska busshållsplatsen vid Replyckevägen handikappanpassas. Michaela räknar med att de ska var klara i tid, trots att en del oförutsedda arbeten har uppstått.

– Vi har stött på lite berg som vi inte hade räknat med. Det är en sträcka mellan Björnvägen och Vargvägen där det inte har legat några vattenledningar tidigare, där var vi tvungna att spränga.

Under arbetet har den berörda delen av Nordkroksvägen varit avstängd, och trafiken har fått ledas om ett kvarter. Bussarna har gått via Granåsvägen istället.

– Vi kommer troligtvis att öppna vägen igen i början av oktober, även om vi kanske kommer att behöva fortsätta att arbeta ett tag till, säger Johansson.

Totalt ska fem etapper byggas innan den nya gång- och cykelbanan ansluter till den befintliga sträckan som börjar vid Gumsevägen. Den tredje etappen påbörjas under våren 2015.

ANNONS
ANNONS