Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Dåligt väder öppnar upp för shopping

Det har varit torrt länge, men ändå en sommar som inte har imponerat på de som är sugna på bad och sol. Men för ­handeln är det en fördel med gråmulen himmel och svala vindar.

Asfalten har torkat utanför Överby­ köpcenter på förmiddagen, men vädret bjuder ändå inte riktigt in till en dag på stranden. I en av skobutikerna står Linnea Nilsson och sorterar i hyllorna inför ­sommarens slutrea.

– När det är fint väder är det ­väldigt lite folk som kommer in i butikerna. Nu har vi börjat sälja höst- och vinterskor, och det är många som vill ha vanliga skor som är vattentäta, säger hon.

Cecilia Nilsson och sonen Leo har sällskap av Sara Einarsson på vägen in på Etage. De har åkt från Bengtsfors i andra ärenden och passade på att ta en sväng bland butikerna.

– Vi har inte badat så mycket i sommar. Det har varit fint, men lite kallt på kvällarna, men varken särskilt mycket sol eller regn, säger Cecilia, som fortfarande har några veckor kvar på semestern.

Den här dagen har de även besökt ett lekland, och de har många ­förslag på aktiviteter som passar när vädret inte uppmanar till utomhusaktiviteter.

– Man kan vara inne och baka, ­eller ta igen lite städning och ­annat som man inte vill göra när det är fint ute, säger Sara.

När det som ska vara den varmaste årstiden inte riktigt lever upp till förväntningarna gäller det att ­kunna improvisera. En del väljer bort den svenska sommaren till förmån för varmare breddgrader, men inte Tommy och Maria Leyon.

De har slått sig ner med döttrarna Vilma och Joline vid en av restaurangerna på övervåningen.

– Vi har varit mycket ute på kusten i sommar och har lyckats pricka in bra väder, även om det har varit blåsigt, säger Tommy.

Maria berättar att deras semester börjar gå mot sitt slut, och att de inte har för vana att resa något längre på somrarna.

– Då vill vi vara i Sverige. Vi har haft tur med vädret och kunnat sola och bada, men det är fint här även om det regnar. Då kan vi åka ut i skogen och plocka bär eller svamp, säger hon.

På baksidan mot parkeringen har Ellen Pettersson och Kim Bäck slagit sig ner med varsin frozen ­yoghurt. Kim låter sin brutna fot vila och kryckorna står lutade mot betongsuggan medan solen ­tillfälligt tittar fram.

De har åkt från Uddevalla för att Ellen ska få övningsköra.

– Jag jobbar hela sommaren men det har ju ändå varit dåligt väder, säger Ellen.

Bland dagens shoppingfynd finns däremot inga varma plagg.

– Jag ska åka till Nya Zeeland och jobba i ett år efter sommaren så jag behöver inte höstkläder, säger hon med ett leende.

Läs också: