Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En sväng till bankomaten lär bli nödvändig om du som Swedbank-kund i Trollhättan vill växla pengar på en annan bank.

De flesta banker tar inte kort

Pizzerian på hörnet låter dig oftast betala med kort. Men på de stora bankerna är det stopp. Den som vill köpa utländsk valuta får ta ut pengar först.

Nyligen avskaffades möjligheten för butiker att ta ut en extra avgift då någon vill betala med kort.

Lagändringen genomfördes eftersom regeringen vill göra det ännu enklare för personer att betala med kort, och därmed få ned mängden kontanter i omlopp i samhället. Det finns dock ett oväntat ställe där det kan vara svårt att betala med kort – banken.

– Jag kan förstå att det verkar lite konstigt. Egentligen är vi ju lite som vilken butik som helst som säljer något. Men för oss är valutaförsäljningen först och främst en tjänst som vi erbjuder de som är kunder i vår bank. De personerna kan helt enkelt plocka ut pengar i kassan här på kontoret, samtidigt som de växlar valuta, säger Tomas Algotsson på Handelsbanken i Trollhättan.

Gå till bankomat

Den som inte är kund i banken måste alltså gå ut ifrån kontoret, till en bankomat och sedan gå tillbaka in med pengarna. Annars går det inte att köpa valuta. Det gäller för de flesta banker, och det beror på att bankkontoren oftast inte är anslutna till exempelvis Visa och Mastercards system. Enligt Handelsbanken är det inte så populärt att betala med kort när man köper valuta.

Lite kontanter

– Vi har inte haft så stor efterfrågan på det. På många orter finns det gott om bankomater, säger Bengt Carlsson, på Handelsbankens informationsavdelning.

Bankerna försöker i dag ha så litet lager med kontanter som möjligt, för att minska rånrisken. Därför måste kunderna ofta förbeställa valuta. Samtidigt skapar bristen på kortläsare ett behov av kontanter. Det finns vissa bankkontor som har ett så kallat Cash Advance-system, vilket innebär att det går att betala med kort. Då måste dock bankerna betala avgift till kortföretagen, precis som vanliga butiker. Inget bankkontor i Trollhättan har ett Cash Advance-system. Tomas Algotsson på Handelsbanken ser det inte som något större problem.

– Jag kan inte komma på att jag träffat någon kund som varit upprörd eller irriterad över att det inte går att betala med kort, säger han.