Korrfel. Kristina Geers menar att de ändringar som gjordes i årsredovisningen är att betrakta som korrfel. Åklagaren att det rör sig om försköningar.
Korrfel. Kristina Geers menar att de ändringar som gjordes i årsredovisningen är att betrakta som korrfel. Åklagaren att det rör sig om försköningar.

Den ändrade årsredovisningen upp i rätten

Ändrade chefsjuristen Saabs årsredovisning för att läget skulle se ljusare ut än det var? Eller rörde det sig om korrekturfel som ändrades i efterhand? Det kommer den fjärde åtalspunkten i Saabrättegången att handla om.

ANNONS
|

På tisdag inleds Saabrättegångens fjärde åtalspunkt. Till skillnad från tidigare dagar är inte Victor Muller och Jan Åke Jonsson huvudpersoner, de är inte ens åtalade. I stället kommer tidigare chefsjuristen Kristina Geers tillsammans med två revisorer att ställas inför rätta.

De tre personerna står åtalade för grovt osant intygande, efter att de gjort förändringar i årsredovisningen efter att den godkänts av Saabs styrelse.

Chefsåklagare Olof Sahlgren anser att de tre gjort ändringar i årsredovisningens balansräkning efter att den godkänts av Saabs styrelse. Han anser att det som styrelsen godkänt inte återfinns i den årsredovisning som senare lämnats till bolagsverket. Han anser heller inte att det finns något original av årsredovisningen som skulle kunna matchas mot de ändringar som gjorts. Det är tillåtet att ändra korrekturfel i en årsredovisning, men åklagaren anser att ändringarna som gjorts inte är av denna karaktär. Kristina Geers menar att förändringarna förankrats med övriga styrelsen muntligen. Att förändringar gjorts förklarar hon i förhör på följande vis:

ANNONS

– Man reserverar sig genom att skriva under tidigt under processen. Sen kollas allt av revisorerna, berättade hon.

Det åklagaren tycker är försvårande i sammanhanget är att ändringarna kom till efter att EIB (Europeiska investeringsbanken) vägrat betala ut pengar till Saab.

Revisorernas roll i det hela är att dagen efter beskedet från EIB ska de ha känt sig nödgade att göra ändringar i årsredovisningen. Det är dagen efter beskedet som de lämnar ett förslag på att byta ut en sida.

Men att något brottsligt eller ens anmärkningsvärt skett dementeras av Kristina Geers advokat, Per E Samuelsson.

– Årsredovisningen är nästan perfekt skriven i en svår situation. Man har en skyldighet att rätta till fel och här har två uppenbara fel hittats som har korrigerats. Jag förstår inte riktigt vad åklagaren säger här. Å ena sidan säger han att det är fel att rätta fel, å andra sidan att det är fel att ta in upplysningar. Hur den Gordiska knuten ska lösas upp det begriper jag inte, säger advokat Per E Samuelsson.

ANNONS