Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Det kan bli maktskifte ändå"

Med alla distrikt räknade blir det inte någon självklar majoritet i Trollhättan. Moderatledaren Peter Eriksson utesluter inte maktskifte, vilket det skulle kunna bli om SD stöttar alliansens budget.

Det har svängt rejält under röstsammanräkningen till Trollhättans kommunfullmäktige. Med två distrikt räknade var det helt jämt mellan det rödgröna och borgerliga blocket, med fem valdistrikt räknade såg det rödgröna blocket ut att behålla majoriteten.

Med alla 27 distrikt räknade, har det rödgröna blocket 48,7 procent och allianspartierna 35, procent.

LÄS MER: Så går valet i Trollhättan

SD får 13,1 procent, en ökning med cirka tre procentenheter. Det är en liten ökning jämfört med partiets resultat i många andra kommuner. Men partiet ser alltså ut att kunna bli vågmästare.

SD ser ut att ha tagit röster från Socialdemokraterna, liksom Moderaterna.

– Det går upp och ner, alldeles nyss hade vi majoritet. Vi får vänta och se. Men det är klart att det kan uppstå en knepig situation i fullmäktige om resultatet står sig, sa Paul Åkerlund, Socialdemokraternas förstanamn när resultatet ännu inte var klart.

Exakt hur knepig kan Peter Eriksson, Moderaternas förstanamn, berätta.

– Om valresultatet står sig är det den som budget som vinner i fullmäktige som styr. Vill SD stötta vår budget, vilket de gjort i fyra år, så blir det maktskifte.

Peter Eriksson säger sig inte vara alltför besviken över valresultatet.

– Det är klart att vi hade hoppats på ännu fler röster. Men en ökning med 2,8 procent som det ligger på just nu betyder två nya mandat och att vi flyttar fram våra positioner, säger Peter Eriksson.

Redan i förra valet gjorde Moderaterna en satsning på att profilera sig som ett alternativ till Socialdemokraterna, då med ett program för centrumkärnans utveckling. I den här valrörelsen har Trollhättemoderaterna gått "all in". Redan i januari kom valaffischer och första valtidningen ut, med rubriken "Blått nytt år".

Skolan är ett tydligt profilområde, med förslag om fria busskort och att max 50 procent av eleverna på en skola ska vara utrikesfödda. Konkurrensutsättning av kommunala verksamheter – inte minst inom omsorgen – är en annan fråga där M och S tydligt står på var sin sida.

Men framför allt har Moderaterna trummat ut budskapet att nya tider kräver nya idéer och ny politik. "Efter 102 röda år krävs det nytänk" och "#gepållelångledigt" har det hetat i den aggressiva kampanjen.

Socialdemokraterna har vänt på steken, och lyft fram den långa regeringsperioden som en styrka. I förra valet tappade partiet den egna majoriteten i Trollhättan, men hade klokt nog berett marken för ett starkt styre tillsammans med V och MP. "Vi vet att Trollhättebor, företag och andra som verkar här uppskattar stabiliteten", har den röd-gröna majoriteten sagt.

Men arbetarekommunen skakades av lokala opinionsundersökningar som bland annat P4 Väst gjorde i början av sommaren. Där tappade S i Trollhättan stort. Sedan dess har S slängt in lite valfläsk, som gratis bussresor för alla invånare över 65 år. Partiet har också, enligt egen utsago, knackat på fler dörrar än någonsin.

Det blev inte två vågmästare eftersom nybildade Trollhättans Framtid inte klarade spärren. Valresultatet landade på 2,8 procent och därför missar partiet fullmäktige med en hårsmån.

Kristdemokraterna klarar treprocentspärren och får 3,4 procent.

LÄS MER: Så går valet i Trollhättan