Dinamarca polisanmäler Janouch efter bikinibild

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) från Trollhättan har fått ta emot rasistiska och sexistiska kommentarer efter att en tweet publicerats av författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch.

ANNONS
|

Under måndagen har riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) från Trollhättan polisanmält medieprofilen och författaren Katerina Janouch. Polisanmälan blev upprinnelsen på ett Twitterbråk som startat efter ett inlägg av Janouch under fredagskvällen.

Janouchs tweet visar en bild av Rossana Dinamarca under hennes deltagande i Ung i Sveriges manifestation mot utvisningarna till Afghanistan. På bilden syns Dinamarca sittande på en trappa med bara ben och texten "trappan är mer effektiv än Tinder". Tinder är en populär dejtingapp och inlägget har fått Dinamarca att reagera.

– Det är inte bilden som är problemet utan hur hon använde sig av den. Hon sexualiserar mig och texten anspelar på att jag skulle vara på manifestationen för att ragga och söka upp sexuella kontakter, säger Rossana Dinamarca.

ANNONS

Bad om ursäkt – och la ut ny tweet

Janouch tog senarebort inlägget och ursäktade sig med att det var ett plumpt skämt. Då hade Dinamarca redan fått motta rasistiska och sexistiska kommentarer.

– Janouch säger sig kämpa för kvinnors rättigheter, är sexrådgivare och med i en expertpanel mot sexuella övergrepp. Men hennes beteende uppviglar till just sexuella trakasserier mot mig. Jag har fått kommentarer om min kropp, klädsel, könsbehåring och sexualitet. Men också rena dödshot, säger Dinamarca.

Men under måndagseftermiddagen publicerade Janouch en ny bild på Rossana Dinamarca, där politikern befinner sig på en strand iklädd bikinitrosor och vit t-shirt. I tweeten skriver Janouch att hon inte förstår vad Dinamarca har emot att "bli sexualiserad".

Rederi reagerar

Sedan i februariingår Katerina Janouch i Viking Lines expertgrupp mot sexualbrott. Även rederiet har reagerat på fredagens Twitterinlägg genom att inledningsvis konstatera att fredagens tweet inte var förenlig med Viking Lines trygghetsarbete. Med hänvisning till att Janouch fortsatt twittra kritik mot Dinamarca under måndagen, meddelar företaget att man bryter samarbetet med Janouch.

"Mot bakgrund av att hon har valt att fortsätta under dagen idag samt att en polisanmälan har upprättats, är Viking Lines förtroende för henne nu förbrukat. I övrigt har vi inga kommentarer", meddelar Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line i en skriftlig kommentar.

ANNONS

TTELA har sökt Katerina Janouch för en kommentar men i sin blogg skriver hon på måndagen: ”Istället för att sitta på trappen och snickesnacka skulle t.ex. plakatpolitikern Dinamarca kunna ta fram en handlingsplan för hur vi ska få ordning på Sverige.”

För Rossanna Dinamarca är det inte första gången hon mottagit trakasserier på nätet. För två år sedan dömdes en 36-årig man för sexuella ofredanden mot henne och senast förra veckan dömdes en 55-årig kvinna till rättsspykiatrisk vård efter att dödshotat politikern.

ANNONS