Rebecca Jonsson väntar på att kunna skicka glasslådor vidare på bandet. Inplatsningen görs i ordning av David Feldt.
Rebecca Jonsson väntar på att kunna skicka glasslådor vidare på bandet. Inplatsningen görs i ordning av David Feldt.

Djupdykning i glassig fabrik

Glassen du äter i sommar kan mycket väl ha börjat sin resa bara ett stenkast bort från dig. Vad många inte vet är att det i Trollhättan produceras sju miljoner liter glass per år.

ANNONS
|

Den söta och välbekanta doften av vanilj ligger tung i lokalen. Det pyser och pustar från maskinerna. Tomma glasslådor matas ut en efter en med hjälp av robotarmar och fylls upp med vit färdigkokt och nedkyld vaniljglass.

Bilden av Willy Wonkas färgglada godisimperium i Kalle och chokladfabriken får stanna kvar i historiens värld. När det produceras glass i Trollhättan är realismen mer påtaglig med ljusgula lokaler, vita rockar och hårnät. Men det är allt annat än kallt, som många kanske tror. Det är närmare 30 grader varmt inne på anläggningen.

– Det där med att det skulle vara kallt inne på en glassfabrik är en myt som inte stämmer, säger David Feldt som är kvalitetschef på företaget.

ANNONS

Åse Glass startades i Åsebro 1963 och var då bland annat tillverkare till Trollhätteglass. Tio år senare lade man ner verksamheten i Dalsland och flyttade in i nya lokaler på Verkmästarevägen i Trollhättan. I dag räknas företaget som en av Sveriges största glassproducenter.

Läs hela reportaget från Åse glassfabrik i dagens Ttela.

ANNONS