Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/36

Domaren avbröt hätsk stämning

De fem åtalade gavs tid att berätta sina berättelser, men i slutet av onsdagens förhandling hettade det till mellan Victor Muller och assistansåklagaren Lars Lindman, där domaren fick gå in och bryta dispyten

Dagen började lugnt och sakligt, då Jan Åke Jonsson berättade bland annat varför det var så viktigt för Saab att komma in just i Ukraina.

– Redan under GM-tiden diskuterades detta och marknaden var intressant och växande.
Det var en samstämmig bild som de fem åtalade gav i rätten. Bland annat av att det fanns ett intresse att utnyttja Antonov och att han ville satsa pengar i Saab, även om han då inte tilläts det. Ett sätt att förbereda, menade Jonsson. Kringgå, påstod åklagarsidan. 
– Så skulle jag aldrig bete mig, svarade Jonsson.

Kristina Geers fick liknande frågor när hon förhördes. Hon var helt övertygad om att Dukelevavtalet var helt korrekt och inte fått några indikationer om att annat skulle vara fallet.


Geers advokat Per E Samuelsson ställde även frågor om det åklagaren påstod under tisdagen att det inte finns något avtal på Saab. Hon berättade då att "lastbilar" kom och hämtade dokument och att hon är förvånad om någon gått igenom alla dokument som lagrats hos ett företag i Småland. Hon tror inte att alla arkiv som fanns i kulvertarna på Saab gåtts igenom.

En före detta bolagsjurist förhördes också. Hon jobbade med Armandavtalet och sen med Dukelevel. Hon sade vidare att det är längesen och svårt att komma ihåg alla turer. Det hon minns är att Armand skulle ta hand om Ryssland och Dukelevel Ukraina.
Åklagare Olof Sahlgren undrade varför hon inte tidigare velat medverka i ett förhör och sagt det då som du säger nu?  Bolagsjuristen blir då upprörd och menar att hon först blivit förhörd, sedan själv blivit åtalad. "Ni har hanterat mina kollegor så otroligt illa".

Ännu mer irriterade blev det i slutet av dagen. Assistansåklagaren Lars Lindman säger att Muller inte ska förolämpa dem mer. Muller menar att han inte förolämpat någon. I starka ordalag fortsätter ordväxlingen. Lindman tyckte att Muller hotar honom och domaren tvingas bryta in för att avsluta dispyten.
När det gäller dispyten mellan Lindman och Muller, så anser Olof Sahlgren att det är domaren sak att styra upp sådant.

Gick det överstyr?
–  Ja, svarar Sahlgren.
– Det har varit en bra dag för alla de misstänkta där de fått utveckla sina synpunkter, sammanfattar Jan Åke Jonssons advokat Bengt H Nilsson. 
– Vi har suttit och lyssnat på idel samstämmiga historier och Muller höll åter en lång monolog, avslutar Sahlgren.