Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Drabbas för andra gången på några år

Second hand-butiken som drivs av hjälporganisationen Verdandi är en av de lokaler som drabbats av branden på Lextorp i natt. – Vi får resa oss som fågel Fenix, säger organisationens verksamhetschef Rasken Andréasson.

TV: Rasken Andréasson, verksamhetschef på hjälporganisationen Verdandi.

 

Branden bröt ut efter midnatt i en industrilokal i Lextorp och just nu är ett stort område avspärrat runt platsen.

I en av de drabbade lokalerna driver organisationen Verdandi sin second hand-butik och verksamhetschefen Rasken Andréasson fick larmet redan i natt. 

– När jag kom dit var det mest rök man kunde se, men sedan ändrade den färg och det slog ut lågor, säger han. 

Han uppger att lokalen och allt däri kommer bli totalförstört. 

– Det här slår hårt. Det här är den inkomst som bland annat gör att vi kan betala hyror och löner. Dessutom är det svårt för oss att värdera det vi har i lokalen. Det är tufft, men vi får inte gräva ner oss. Vi får resa oss som fågel Fenix. 

Drabbade förut

Rasken påpekar också att Verdandi drabbades av en liknande brand för sex år sedan och att man lyckades lösa det då, trots att allt blev förstört. Hans spontana tanke är att de kanske kan öppna en provisorisk försäljning i anslutning till möbelhotellet där de förvarar varor. 

– Det är så tråkigt när folk har engagerat sig och skänkt saker till ändamålet. Men det viktigaste är att inga människor har kommit till skada, saker kan man alltid ersätta. Man får lyfta blicken. 

På plats ute vid branden ger Rasken ett samlat men samtidigt nedstämt intryck.

– Man får vara glad att ingen människa kom till skada, det är det viktigaste, säger han avslutningsvis.

Fick vända

Pingstkyrkans second-handbutik ligger ovanför den brandhärjade fastigheten och innanför avspärrningarna. Butikschefen Samuel Alexandersson står oroligt utanför polisens blåvita band som markerar det avspärrade området.

– Jag blev uppringd av vår biträdande chef som sa att det brann i en second-handbutik på Lextorp. Innan vi visste var vi oroliga för att det brann i våra lokaler och senare att branden skulle spridas upp till oss, säger han och fortsätter:

– Vår personal som kom hit tidigt i morse fick vända vid avspärrningarna och åka hem igen. Nu vill vi gärna in till jobbet, men vi har inte fått någon information om när det kan bli möjligt.

Ninni J-Norberg kom för att handla på Netto efter att ha kört barnen till skolan.

 Men det var stängt och så blev jag stående här en stund. Jag bor på Karlstorp och hade ingen om aning om att det brann så mycket, säger hon.