Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Eidar blev fossilfria snabbare än beräknat

För tio år sedan satte kommunala bostadsbolaget Eidar målet att ha helt fossilfri energianvändning senast år 2020. Men detta uppnådde de snabbare än så, och nu har de siktet inställt på nästa mål.

Det var ett ambitiöst mål från början. Även för dem själva kändes det nästan utopiskt. Men Eidar, som är nominerade till Årets Hållbarhetspris, vågade satsa högt. Och de lyckades.

I kvarteret Gulsparven är samtliga byggnader försedda med solpaneler på taken. Dessa alstrar energi som blir till elektricitet för alla gemensamma ytor i husen, såsom hissar och trapphusbelysning, samt delar av hyresgästernas egen elförsörjning.

Bidragit till utvecklingen

För tio år sedan hade detta inte varit möjligt. Henrik Patriksson, miljöchef på Eidar, lyfter lyhördheten för teknikutvecklingen som ett viktigt skäl till framgångarna. Och han menar dessutom att Eidars hållbarhetsarbete har bidragit till produktutvecklingen hos företag de samarbetat med.

– När vi skulle köpa in nya gräsklippare matchade återförsäljarens produktspec inledningsvis inte våra önskemål, så först blev det nej. Men då var vi tydliga med att det är ett krav från vår sida att produkten är fossilfri. Så vi tog det ett varv till och då sade de "OK!" och ändrade produktspecen, berättar Henrik Patriksson.

Och redan nu har arbetet mot nästa mål börjat. Nu utforskas nämligen även möjligheterna till en byggprocess för nybyggnationer som är helt fossilfri. Som ett led i detta kommer det bland annat byggas 144 nya studentbostäder med stomme helt i trä i Innovatumområdet. Efter framgångarna med det senaste målet är de på Eidar något mer optimistiska inför nästa utmaning.

– Vi tar med oss all den kunskap vi fick under det senaste projektet nu när vi går in i nästa. Marknaden är inte helt mogen än, men det kommer hända mycket där under de kommande åren. Och det kan gå fort, säger Urban Blom, VD för Eidar.

Uppmuntrar hyresgästerna

I arbetet ingår även att uppmuntra hyresgästerna att leva ett hållbart liv. Exempelvis erbjuds alla hyresgäster i kvarteret Mars ett femårigt medlemskap i en bilpool för att minska utsläppen. Men Urban Blom tror att det kommer ta en tid för folk att justera sina invanda beteendemönster.

– Vi ser en slags "beteendetrappa" som folk måste ta sig över. Det är en fantastisk möjlighet att kunna nyttja en bilpool, men folk tänker att "vi gör som vi brukar". I framtiden kommer det säkert vara mer vedertaget, kanske självklart att vara med i en bilpool istället för att ha två bilar per familj, säger han.

Den största anledningen till att Eidar borde vinna Årets Hållbarhetspris säger Urban Blom och Henrik Patriksson är att de vågat satsa mot ett så ambitiöst mål.

– Vi har visat mod, vilja och målmedvetenhet i vår ansats mot att bli fossilfria. Och vi hoppas vara en inspiration och vägvisare för andra, säger Henrik Patriksson.

Årets Hållbarhetspris i Trollhättan 2019

Rösta på de nominerade till Årets Hållbarhetspris i Trollhättan 2019 – REKO-ringen, iThing eller Eidar. Priset delas ut på näringslivsgalan Go Trollhättan den 5 december.