Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar har lyckats minska energianvändningen med tjugo procent. Från vänster syns Urban Blom, vd för Eidar, kommunalrådet Monica Hansson (S) och Henrik Patriksson, Eidar.

Eidar har blivit grönare

Trollhättans kommunala bostadsbolag har nått ett klimatmål: energianvändningen har sedan 2007 minskat med tjugo procent.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Eidar, med totalt en femtedel av Trollhättans invånare som hyresgäster, antog 2007 en utmaning tillsammans med 107 andra allmännyttiga bostadsbolag runt om i Sverige. Tanken var att den totala energianvändningen skulle sjunka med tjugo procent från 2007 till 2016.

Och nu är Eidar redan i mål, två år innan utsatt tid. Under de senaste sex åren har bolaget sparat in motsvarande 17 miljoner kilowattimmar per år, vilket enligt Eidar innebär en minskning av 2000 ton koldioxidutsläpp per år. Målgången innebär samtidigt att Eidar är ett av endast tio bostadsbolag i Sverige som redan nu har nått det uppsatta energisparmålet.

Samtidigt har förbättringen skett från en relativt låg nivå och Eidar ligger nu ungefär på rikssnittet vad gäller den totala energianvändningen per kvadratmeter.

– Vi är stolta över den här prestationen och nu ska vi fortsätta och intensifiera miljöarbetet, säger Urban Blom, vd för Eidar.

Energisparandet har blivit verklighet genom stora investeringar, runt en kvarts miljard kronor årligen de senaste åren, i underhåll och renoveringar av fastighetsbeståndet.

– Vi har byggt en hel del nytt, vi har bytt fönster och tilläggsisolerat och vi har infört individuell mätning av energianvändningen. Dessutom köper vi uteslutande grön el.

Kommunalrådet Monica Hansson (S) drar på mungiporna åt Eidars arbete.

– Trollhättan är en grön stad med tydlig miljöinriktning. Det känns väldigt bra att Eidar nu är en föregångare när det gäller det viktiga klimatarbetet, säger hon.