Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

En äventyrsdag för barn och ensamstående föräldrar

En dag på Skara Sommarland kan vara en självklarhet för flera familjer, men för ensamstående föräldrar kan det vara något som är omöjligt.
– Ekonomisk utsatthet har ökat. Vi gör allt för att våra medlemmar ska få en bra och lyxig sommaraktivitet innan skolan börjar, säger Christina Olsson, generalsekreterare för föreningen Sveriges Makalösa Föräldrar.

Det är fredag och solen skiner över Skara sommarland. Under förmiddagen åkte Sveriges Makalösa Föräldrars lokalförening från Trestad till äventyrsparken. Det är en perfekt dag för att åka karuseller och att bada i vattenlandet. Det är 34 personer som är med på resan.

Vi möter upp Marie Ragnarsson, Martina Björnsvik, River Ragnarsson, Laura Björnsvik och Minea Källgren i tivolit som ska åka Newton, en mindre variant av Flumeride på Liseberg.

– Barnen har sprungit hit och dit och vill åka allt, så vi har inte hunnit äta mat än, säger Marie Ragnarsson.

Sveriges Makalösa Föräldrar är en rikstäckande förening med just nu 12 lokala föreningar runt om i Sverige. Det var i augusti förra året som det bildades lokalföreningar i Trestad, Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lilla Edet. Det är Marie Ragnarsson från Lilla Edet, som är ordförande.

Mammorna springer efter de glada och lyckliga barnen som vill åka flera olika karuseller innan det är dags för samling vid en av glasskioskerna för att köpa något att äta på. Efter det svalkar de sig i badet, medan den andra gruppen åker karuseller. Olika färger med slush och sockervadd är favoriterna i kiosken.

Laura äter wrap och dricker slush, hon sitter och äter den på en gräsmatta bakom kiosken, tillsammans med andra barn och föräldrar.

– Jag tycker det har varit kul att åka flera olika karuseller, säger hon.

Laura ser också fram emot att bada efter fikastunden.

Hon är där med sin mamma Martina Björnsvik, från Trollhättan, som nyligen gått med i Makalösa Föräldrar.

– Jag har känt Marie (Ragnarsson) ett tag och hon tyckte att jag borde gå med och kunna träffa nya människor. Det har inte riktigt blivit att man träffat så många sedan man fick barn, säger Martina Björnsvik.

Martina har verkligen känt sig välkommen. Hon har dragit sig för att göra aktiviteter och att åka iväg ensam på något, men nu är det flera personer med om något skulle hända vilket gör upplevelsen både tryggare och roligare.

– Jag tycker att det har varit jättebra. Ett kul initiativ och något som behövs, det har verkligen varit jättekul, säger Martina Björnsvik.

– Jag har känt till Makalösa Föräldrar ett tag eftersom Marie är med, och jag har funderat på om vi skulle gå med eller inte. Sedan fick jag veta att de skulle hit och då gick jag med, vilket känns kul. Laura har även blivit större och kan börja träffa kompisar, därför kände jag att jag ville gå med. Det är mycket socialt, och nu var vi båda redo, säger hon.

Ingen självklarhet

Med på plats är även Christina Olsson, generalsekreterare. Hon har sommarhus i närheten och passade på att göra ett besök.

– Min vision med Makalösa Föräldrar är att alla ska känna till vår förening lika väl som sin hyresgästförening. Så om du har behov eller separerar och har dålig ekonomi och har ont om sociala kontakter, då ska man veta att vi finns. Sedan när livet blir bättre kanske man gå ur, säger Christina Olsson.

– Den sociala biten är väldigt viktig. Vi vill att alla ska kunna träffas och få nya kontakter, säger Christina Olsson.

Christina Olsson beskriver med en övergripande bild vilka deras medlemmar är och vilka förutsättningar som de har.

– När någon av våra medlemmar har behövt vabba under corona har hennes ekonomi kraschat. Hon tål inte att vabba en eller två veckor varje månad, då hon går minus. Det visar en studie som Kronofogden kommit med. De som haft det tufft har fått det ännu tuffare under pandemin, säger Christina Olsson.

Flera träffar per år

Sveriges Makalösa Föräldrar erbjuder meningsfulla aktiviteter för ensamstående föräldrar och deras barn. Det är genom stöd, erfarenhetsutbyte och gemenskap. Målet är att ensamstående föräldrar och deras barn ska få goda förutsättningar i samhället.

Det är aktiviteter några gånger per år, och i år har det fått extra mycket pengar i och med coronastödet. De ska bland annat till Nordens ark, besöka Nossan ljusfestival i Grästorp och åka till Hop N Pop.