Team Focken från Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan vann regionfinalen i Innovation Camp. Från vänster Amanda Malm, Moussa Taher, Frida Österberg, Victoria Corneliusson, Lucas Hadén Fogsgaard och Felix Martinsson.
Team Focken från Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan vann regionfinalen i Innovation Camp. Från vänster Amanda Malm, Moussa Taher, Frida Österberg, Victoria Corneliusson, Lucas Hadén Fogsgaard och Felix Martinsson.

Energifyllt gäng vann regionfinal

År 2050 lever familjen Grön som kan ladda elbilen på elektrifierade gator, cykla på snöfria vägar utan plogning och utvinna energi ur blixtar. Med den idén vann Team Focken från Magnus Åbergsgymnasiet regionfinalen i Innovation Camp.

ANNONS
|

Tävlingen arrangeras av organisationen Ung företagsamhet tillsammans med Trollhättan energi AB.

Temat den här gången var framtidens energi. De tävlande skulle presentera olika lösningar på de stigande energibehoven i vardagen år 2050 med en ökande befolkning. Visst fokus skulle ligga på transporter.

Fyra deltävlingar hade tidigare hållits. Två Trollhättelag hade gått vidare till regionfinalen som avgjordes mellan åtta lag i Göteborg i onsdags. Det var dels Team Focken från Måg, och dels lag Jacobs skyddsänglar från Folkuniversitetet.

– Båda lagen var jättebra, säger kommunikatör Kenneth Wilson, Trollhättan energi AB.

"Helt chockade"

Men det blev alltså Måg-eleverna som kammade hem segern till slut.

ANNONS

– Vi var helt chockade att vi vann. Jag tror att det berodde på att vi använde oss av en familj och visade hur deras liv underlättades när de kunde cykla och gå på snöfria vägar även på vintern, säger Frida Österberg i laget.

Själva frågeställningen hade de fått veta två veckor före tävlingen och de hade cirka sju timmar på sig under onsdagen.

– Vi gjorde en powerpoint med tecknade figurer med familjen Grön som levde år 2050, säger Victoria Corneliusson.

Blixtenergi

Familjen Gröns liv underlättas på flera sätt. Man kör elbilar som laddas under färden på elektrifierade vägar. De har laddningsplattor hemma, under asfalten på garageuppfarten.

– Fjärrvärmerören under cykelvägarna läggs högre upp så att isen smälter på vägen och man slipper plogning och saltning. Det gör att fler väljer alternativet att cykla.

Team Focken presenterade även bland annat idén att utvinna energi ur åskans blixtar och att utveckla solenergi för gatlyktor.

– Innovation Camp är en del av UF-året. De får med sig många erfarenheter. De får också möjlighet att presentera sig för företag, vilket är jätteviktigt inför att man ska ut på arbetsmarknaden. Syftet med Ung företagsamhet är just att koppla samman skolan med näringslivet, säger Susanna Wallin som är regionchef på Ung företagsamhet i Fyrbodal.

ANNONS
ANNONS