"Ett renoveringsobjekt har jag alltid velat ha"

En renovering i storlek större väntar för Lisa Larsson och Erik Liljenberg som i förra året köpte en något historisk fastighet – Gullereds såg och kvarn.
– Det handlar inte om det klassiska att vi ska bli gamla här, säger Lisa Larsson.

ANNONS
|

Efter att ha sett en gammal kvarn renoveras i ett husrenoveringsprogram gav sig Lisa Larsson ut på internet för att söka efter liknande fastigheter i området. Paret trodde inte att det var sant när de hittade Gullereds såg och kvarn till salu.

– Det var en otrolig lyckoträff, säger Lisa Larsson.

– Vi hade kollat på hus länge så det var faktiskt ett wild card att det blev detta, säger Erik Liljenberg.

När paret besökte stället blev de främst förälskade i platsen. Det blir ”ett liv på landet”, samtidigt som centrum inte ligger alldeles för långt bort. Till Trollhättans resecentrum tar man sig på bara 15 minuter, vilket var ett krav för Lisa som pendlar till jobbet i Göteborg.

ANNONS

– Det höll sig inom den radien, säger Lisa.

Visslaån rinner rakt genom den ena fastigheten, mellan kvarnen och sågverket.
Visslaån rinner rakt genom den ena fastigheten, mellan kvarnen och sågverket. Bild: Stefan Bennhage

Två olika fastigheter

Ett köp blev det, och sedan i augusti förra året bor nu Lisa Larsson och Erik Liljenberg i den speciella fastigheten utanför Trollhättan. Vilket egentligen handlar om två olika fastigheter.

Huset är en, och kvarn- och sågverket är en annan. Men eftersom fastigheterna ligger såpass nära varandra ville Lisa och Erik inte riskera att ett företag skulle köpa kvarn- och sågverket, och riskera att få någon annans verksamhet i trädgården.

– Då försvann charmen lite kände vi, och sen har jag velat ha ytor så man både kan skaffa och ställa undan saker, säger Erik.

Både husen och tomten är ett renoveringsobjekt av storleken större. Allt ska renoveras. Hittills har de hunnit byta både värme och vatten, och till sommaren väntar omfattande renovering av tak, fasad och fönster.

– Ett renoveringsobjekt har jag alltid velat ha. Man kommer billigare undan, i alla fall till inköpspriset. Och för att få det som man själv vill ha det, det är de största anledningarna, säger Erik.

Invändigt har paret inte gjort någonting. "Det blir en kontrast när man tar in sina modernare möbler i det gamla", säger Lisa.
Invändigt har paret inte gjort någonting. "Det blir en kontrast när man tar in sina modernare möbler i det gamla", säger Lisa. Bild: Stefan Bennhage

Mycket ska göras själva

Planen är att paret ska göra så mycket som de bara kan själva, med hjälp av familj och vänner. Men någon tidsplan för när renoveringen ska vara klar finns inte.

ANNONS

– Vi har varit lite försiktiga med det. Vi tänker också att om man någon dag skulle känna sig "nöjd” så kan vi sälja och flytta någon annanstans. Det är inte det klassiska att vi ska bli gamla här, det känns lite för förpliktigande, säger Lisa.

Än så länge brukar de bara undervåningen av de två våningar huset har. Så småningom, när den yttre renoveringen är klar, ska renoveringen av övervåningen börja.

Mycket historia

Gällande kvarnen och sågverket finns inga planer på att sätta igång någon verksamhet eller liknande. Men Gullereds såg och kvarn är ett ställe med historia.

– Vi har fått lite berättat för oss när vi köpte, då hade det varit i den släkten i 100 år ungefär. Vi har inte jättebra koll mer än att det har varit en ganska stor industri förr i tiden, säger Erik.

– I bygdegården här ute ska det finnas någon som har ganska bra koll. Det hade varit jättekul att höra lite mer om stället, säger Lisa.

Paret har tryckt upp en fotobok med bilder från det första året i Gullered. Visionen är att göra en varje år, för att få en tydlig tidslinje över vad som händer varje år.
Paret har tryckt upp en fotobok med bilder från det första året i Gullered. Visionen är att göra en varje år, för att få en tydlig tidslinje över vad som händer varje år. Bild: Stefan Bennhage

Vad har ni för råd till någon som tänker på att köpa ett renoveringsobjekt?

– Man måste tycka att det är roligt, för det kommer att komma motgångar. Och kanske inte bygga allt för stora förväntningar och förhoppningar, våga misslyckas, säger Erik.

ANNONS

– Vi försöker vara ödmjuka inför att vi inte vet vad vi ger oss in på. Vi vet om att det är jättemycket jobb, mer jobb än vad man förstår, säger Lisa.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS