Behöver hjälp. Nu söker myndigheten polisvolontärer.
Behöver hjälp. Nu söker myndigheten polisvolontärer.

Extra polishjälp på plats till sommaren

De ska tjäna som polisens ögon och öron på stan – dock utan att ingripa. Till sommaren ska ett antal polisvolontärer vara redo för tjänstgöring i både Trollhättan och Vänersborg.

ANNONS
|

I slutet av januari hölls de första informationsmötena om uppdraget. Peter Svernling, samordnare på polisen, är nöjd med uppslutningen:

– Det kom 18 personer i Vänersborg och 32 i Trollhättan. Flera av dem var intresserade. Det var bra möten med spridning på både ålder och kön.

Mötesdeltagarna har sedan fått skicka in ansökningsblanketter om att genomgå utbildning till polisvolontär. Hittills har fyra stycken kommit in, men ännu återstår en knapp vecka innan deadline. Peter Svernling har gott hopp om att få ihop 20-25 personer.

– När vi fått in blanketterna kallar vi till intervju. När vi pratat med ett antal och valt ut de som vi anser vara lämpliga kommer det bli utbildning för dem i april. I maj är de färdiga volontärer.

ANNONS

Redan nu finns det 19 stycken volontärer i Fyrbodals polisområde – i Dalsland och Uddevalla. Förutom Trollhättan och Vänersborg ska det även tillkomma volontärer i Strömstad till sommaren.

Vad ska de användas till?

– Det är bara fantasin som sätter gränser, men främst vid olika evenemang såsom Fallens dagar, Aqua blå och Solid sound. Men de är volontärer, inte poliser. De ska vara ute på stan och synas.

– Vi har inget krav på att man måste anmäla sig till uppdrag, men man ska gå in med inställningen att vara beredd på att ta något uppdrag varannan månad. Vi har mycket större behov på sommaren än vintern.

ANNONS