Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brottsoffer. De som blev direkt skadade av gärningspersonen är förstås brottsoffer, men många fler kan vara berättigade ersättning från Brottsoffermyndigheten efter attacken mot Kronan.

”Förmodligen många som är berörda”

Ingen rättegång betyder inte att de som skadats av attacken på Kronan blir utan ersättning. – Man har alltid möjlighet att ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten, säger Per Jonsson på myndigheten.

Tre personer mördades, en blev svårt skadad och en annan fick lindriga skador. Att de här personerna blev brottsoffer när Anton Lundin Pettersson slog till mot Kronan råder det inget tvivel om.

Men så många fler utsattes för svärdmannens framfart och kan därmed också ses som brottsoffer.

– Här är det förmodligen en väldigt vid krets som känner sig berörda. Självklart de anhöriga till de som dödades, de som kom i direktkontakt med gärningspersonen och säkert också många andra som befann sig på skolan, säger Per Jonsson.

Han jobbar som jurist och handläggare på Brottsoffermyndigheten och har fått i uppgift att ansvara för de ärenden som kommer in gällande skolattacken på Kronan. Detta eftersom myndigheten räknar med att det kan bli rätt många ärenden med tanke på hur många personer som befann sig på skolan när attacken inträffade.

Brottsoffermyndigheten jobbar för att främja brottsoffers rättigheter och med att uppmärksamma deras behov och intressen.

När det gäller just brottsskadeersättning träder myndigheten in när det inte går att få full ersättning genom skadestånd (om gärningspersonens tillgångar inte är tillräckliga) eller genom försäkringar.

För att vara berättigad till ersättning från myndigheten ska man ha skadats till följd av brott. Man kan ha rätt till ersättning för personskador (både fysiska och psykiska) och för allvarlig kränkning.

– Generellt avgör vi från fall till fall, men här kan vi komma att behöva ta ett samlat grepp, säger Per Jonsson.

Han säger att det inte finns något jämförbart fall eller någon praxis att dra direkta paralleller till.

– Jag vill inte uttala mig om var gränsdragningarna kommer att gå, men det räcker inte att man enbart har befunnit sig på skolan. För att kunna få brottsskadeersättning krävs det att man har varit utsatt för ett brott, säger Per Jonsson.