Försämringar för redan hårt belastad akut

En redan hårt belastad personal på Näls akutmottagning drabbas nu av försämringar. Orsaken är ekonomin. Protester och irritation mötte chefer när de igår deltog i ett arbetsplatsmöte på Näl för att förklara kommande förändringar.

ANNONS
|

Ett ganska nyligen lagt schema ska nu rivas upp. Istället lär det bland annat bli tätare helgjobb och en minskad användning av timvikarier.

– Vi måste göra det här för att anpassa oss till ekonomin, säger Hans Svensson, områdeschef för akut- och ambulansverksamheten i NU-sjukvården.

Förändringarna innebär bland annat helgjobb varannan vecka i stället för två arbetshelger under en femveckorsperiod som det är för tillfället.

– Alla tillsvidareanställda kommer att arbeta kvar, men vi minskar beroendet av timvikarier och vissa vikariat förlängs inte, säger Hans Svensson.

Klart är också att de observationsplatser som nu hör till akutmottagningen ska tas över av mava, den medicinska akutvårdsavdelningen. Det innebär färre vårdplatser och att akutpersonalen där blir övertalig.

ANNONS

Hans Svensson deltog i går på arbetsplatsträffen för att ge förklaringar till varför förändringarna är nödvändiga och för att ta till sig synpunkter.

– Det kändes fruktansvärt uppgivet, sade en av de anställda på akutmottagningen efter mötet. I övrigt ville personalen inte ge några kommentarer.

Trycket på akuten har varit hård sedan de båda akutmottagningarna i Uddevalla och på Näl slogs samman för snart två år sedan. Väntetiderna har varit långa.

Inför valet sade Karin Engdahl (S) att det ska vara högst en timmes väntetid på akuten. Centerpartisten och nyblivna regionrådet Kristina Jonäng talade om arbetet för att Västra Götaland ska bli en attraktiv arbetsgivare ”så att personalen trivs och vill arbeta bland annat på akuten.”

ANNONS