Förundersökningen kring kvinnas död läggs ner

Förundersökningen kring vad som hände när en kvinna dog i polisens arrest i Trollhättan läggs ner. Åklagaren kan inte visa att brott har begåtts.

ANNONS
|

En ung kvinna omhändertogs i oktober 2021 och placerades i arresten enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. Strax efter detta konstaterades hon död på sjukhus.

Det är åklagare vid särskilda åklagarkammaren som har beslutat att lägga ner förundersökningen om misstänkt tjänstefel och vållande till annans död.

– Jag har nu gått igenom allt material och kommit fram till att det inte går att visa att någon polis eller arrestvakt gjort sig skyldig till brott. Därför har jag beslutat att lägga ner förundersökningen, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Det var en polis och en arrestvakt som var misstänkta. I polisens fall handlar det om den berusade kvinnan borde ha tagits till sjukhus i stället för att hamna i arresten. I vaktens fall om tillsynen av kvinnan sköttes på rätt sätt när hon var i arresten.

ANNONS

– Regelverket kring LOB är ett bör-regelverk och allt handlar om bedömningar, säger Martin Tidén.

Han understryker att man i förundersökningen måste utgå från vad polisen och vakten visste då, inte vad vi vet nu med facit hand.

Förundersökningen har helt utgått från förhör och vad som står i tillsynsbladet som skrivs när någon omhändertas. Anledningen är att det inte finns några videobilder från arresten. Enligt Martin Tidén finns det inga tvingande regler om att ha övervakningskamera i arresten.

Vad dog kvinnan av?

– Det tänker jag inte gå in på, det är sekretessbelagda uppgifter, säger Martin Tidén.

LÄS MER:Omhändertagen kvinna har avlidit i polisens arrest

LÄS MER:Polischefen om dödsfallet i arresten: ”Frågar oss hur detta kunde hända”

LÄS MER:Polisförbundets kritik efter dödsfallet: ”Handlar om säkerhet”

ANNONS