Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fettet sprängs bort med ultraljud

För den som inte lyckats med bantning finns nu en ny metod. Marina Malm spränger bort kundernas fett med ultraljud. – Folk är jättenyfikna och samlas som flugor när man pratar om det, säger hon.

Metoden innebär att en ultraljudsapparat förs fram och tillbaka över området där fettet ska förstöras. Effekten blir att fettcellerna inuti kroppen går sönder. Sedan rör sig det varma fettet ut i kroppen, och tas upp av levern. Marina Malm säger att metoden är smärtfri, och hon ser inga direkta risker för friska personer.

– Det är mycket bättre än till exempel fettsugning. Det krävs inget kirurgiskt ingrepp och du behöver inte sjukskriva dig efteråt. Kunden kan komma förbi på lunchen och sen gå direkt tillbaka till jobbet, säger hon.

”Sticker i huden”
Hur lång tid behandlingen tar beror på vilken del av kroppen det gäller. En mage tar ungefär en timma att spränga bort fett ifrån. Huden blir varm och lite röd efteråt, men skadas inte. Emelie Haraldsson har varit hos Marina Malm flera gånger, och hon trivs väldigt bra med metoden.

– Först blev jag väldigt nyfiken. Jag hade inte hört talas om det innan. Jag går hit för att jag vill ha bort det lilla extra på magen. Om apparaten är kvar på ett ställe en liten stund känner man att det sticker lite under huden, men den rör sig hela tiden och det är inte alls obehagligt, bara varmt, säger hon.

Ifrågasatt
Metoden är godkänd av Socialstyrelsen och finns på många ställen runt om i landet. Det finns dock de som har ifrågasatt det hälsosamma i behandlingen.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, och hon menar att det faktum att fettet rör sig i blodet medför vissa risker.

– Eftersom fettet rör sig ut i blodet höjer det blodfetterna. Det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är en sak om en person som är vältränad och äter rätt använder metoden, men om man i övrigt är ohälsosam ökar den här behandlingen sjukdomsrisken ytterligare, säger hon.

Marina Malm säger att personer med särskilt höga blodfetter eller förhöjd risk för blodpropp ska prata med sin läkare innan de prövar att spränga sina fett-
celler. Samtidigt betonar hon att riskerna är mycket små.

– Med den här metoden slipper man de risker som är förenade med ett kirurgiskt ingrepp. Och det får ungefär samma effekt på levern som om man äter en riktigt fet måltid. Fettet tas upp av kroppen och kommer ut när man kissar, säger hon.

Emelie Haraldsson tänker fortsätta med sina behandlingar, och tycker absolut att de haft effekt.

– Man märker av resultatet väldigt snabbt. Jag köpte en ny klänning som jag kommer i nu, säger hon.