Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fler åtgärder för att minska trängseln på återvinningen

Nu vidtar Trollhättan Energi fler åtgärder för att minska trängseln på återvinningen: en ny infart ska anläggas och ett passersystem ska införas.

Återvinningscentralen på Håjum i Trollhättan har varit välbesökt under pandemin, vilket lett till trängsel och långa bilköer ute på Verkmästarevägen. Trollhättan Energi har redan vidtagit åtgärder för detta: längre öppettider och man har vädjat till Trollhätteborna om att komma på tider då återvinningen inte är så välbesökt.

– Men det har inte funkat så jättebra. Det har blivit köer ändå och vi har fått klagomål från företagarna på gatan – det blir väldigt problematiskt för det hindrar deras kunder. Det är också korsningar på huvudleden och vi måste göra något för att undvika köer, säger Ulrika Edh-Spranger, chef för avfall och återvinning på Trollhättan Energi.

Ny infart

Nu vidtar Trollhättan Energi ytterligare åtgärder. Dels ska man anlägga en ny infart, som kommer gå via Returen in till anläggningen. Den nuvarande infarten blir då utfart. Den nya infarten ska vara färdig innan sommaren.

Ett inpasseringssystem ska också införas. Exakt hur det kommer fungera är inte klart, men troligen blir det ett system som hanterar körkort och som är kopplat till folkbokföringssystemet. På så sätt hoppas man få mer kontroll över vilka som besöker återvinningen.

– Då ser man direkt om man bor i Trollhättan eller inte. Gör man inte det kommer man inte in. Vi vet att ungefär tio procent av de som besöker oss kommer från andra kommuner, och även att företagare kommer hit fastän vi inte tar emot företagare. Vi hoppas att det här ska bli bättre, smidigare och effektivare för alla.

”Så alla får plats”

Men Trollhättan Energi vill inte att Trollhätteborna ska sluta åka till återvinningen.

– Vi är väldigt duktiga i Trollhättan på att återvinna vårt material. Men för att det ska bli ett trevligt besök för alla är det bra att fylla bilen med mer volym och åka färre gånger, så att vi alla får plats och kan leva upp till de krav som pandemin ställer.

Öppettiderna kommer vara desamma som förut och det blir ingen ändring i taxan.

Man letar efter en ny plats för återvinningscentralen.

– Den är liten helt enkelt, säger Ulrika Edh-Spranger.