Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera gräsbränder i snabb följd

Vind och ovana eldare ställde det till för räddningstjänsten som fått rycka ut på flera olika gräsbränder i Västsverige i snabb följd under lördagen.

I Trollhättan kom larmet strax efter 14.30. En gräsbrand i mindre omfattning hade spridit sig i Myrtuveparken i Sylte och räddningstjänst larmades till platsen.

– Enligt larmet är det ett par kvadratmeter som brinner, säger Charlotte Wotz Ader, teamledare SOS Alarm.

Tony Karlsson, inre befäl på Närf, meddelade att det var en liten brand som var släckt när de kom fram till platsen.

– Det är några som har luntat, de buständer. Det är idiotiskt med tanke på hur torrt det är i marken just nu, säger han.

Han uppger att det varit många larm under lördagen.

– Det är många som passar på när det är fint väder och ska elda upp fjolårsgräset men det ska man absolut inte göra. Vi har åkt på väldigt många larm och det kan gå ut över annat, tack och lov har vi ännu inte behövt prioritera bort andra händelser, säger han.

Flera bränder på kort tid

Luntningen var en av många gräsbränder i Västsverige under lördagen.

Vid lunchtid spred sig en brand i Djurhultsområdet strax öster om Uddevalla. När räddningstjänsten kom fram hade de öppna lågorna släckts av personer på plats men brandmännen fick hjälpa till med eftersläckning.

Knappt 30 minuter senare var det dags för nästa larm. Denna gång i Lysekils kommun vid Säleby, Brastad.

– Det börjar som kontrollerade eldar men tar sig sedan i gräset. Det är både vind som spelar roll men även att man inte är tillräckligt med folk på platsen, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Vid klockan 13.15 kom nästa brandlarm vid Allmagsområdet, öster om Henån på Orust.

– Det är en eldning som spritt sig nära en skog, de sliter som djur. Personerna på plats kunde begränsa den i viss mån men räddningstjänsten håller på och släcker nu, säger han.

Efter drygt en och en halvtimmes arbete kunde räddningstjänsten lämna platsen. Området som brann beskrivs att vara lite mindre än en fotbollsplan.

Väg begränsade eldens spridning

Även Färgelandas kommun hade en pågående gräsbrand under lördagseftermiddagen. Strax innan klockan 14.00 larmades räddningstjänsten till Tångelandaområdet vid Högsäter.

– Det är en yta på drygt 50 gånger 50 meter som brunnit. Två enheter kvar på plats där just nu, säger Charlotte Wotz Adler, teamledare på SOS alarm drygt en timme efter det initiala larmet.

Nästan samtidigt som branden i Högsäter startade, larmades räddningstjänsten om ytterligare en gräsbrand, denna gång i Bokenäs i Uddevalla vid Rörbäcksområdet.

– Branden begränsades till viss del tack vare vägar i närheten så den spred sig inte så mycket. Det mesta är släckt där nu men vi har en enhet från Skaftö kvar på plats, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten vid 15.30-tiden.

Totalt startades sex gräsbränder på knappt två timmar som räddningstjänsten fick rycka ut på.

Inga personskador har rapporterats i samband med bränderna.