Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uthyrd. Sedan 2012 hyr fastighetsbolaget Rubanken ut lokaler i Schwans villa. Nästa år flyttar Trollhättans folkhögskola in.

Folkhögskola flyttar in i Schwans villa

Nästa år kommer Vattenfalls gamla kontorslokaler i centrum att få nya hyresgäster. Lagom till höstterminens start ska Trollhättans folkhögskola ha installerat sig i byggnaden.

Enligt biträdande rektor Patrik Luth har folkhögskolan varit på jakt efter nya lokaler en tid. Fastigheten vid Klaffbron erbjuder bättre ventilation, större ytor och bättre tillgänglighet för deltagare med olika funktionsnedsättningar.

– Huvudskälet till att vi flyttar är att våra lokaler i nuläget inte är fullt ändamålsenliga. Vi har inte kunnat använda dem optimalt och behöver större utrymme, säger Patrik Luth.

I dag håller folkhögskolan, som har Västra Götalandsregionen som huvudman, till på Egnahem i en byggnad som tidigare varit folkskola. Kravet på större lokaler har ökat i takt med deltagarantalet. I dag är 124 deltagare inskrivna vid folkhögskolan och med en del tillfälliga extra projekt stiger antalet deltagare till runt 140.

– Vi har trivts bra och byggnaden har haft sin charm men vi är många människor i en relativt liten fastighet, säger Patrik Luth.

Flytten till de nya lokalerna påbörjas under sommaren 2017 och verksamheten beräknas komma igång igen lagom till att höstterminen startar.

– Till en början var planen att flytta in redan i januari 2017 men vi underskattade arbetet med projekteringen som tog lite längre tid, säger Patrik Luth.

Fastigheten som kallas Schwans villa, ägs sedan 2012 av fastighetsbolaget Rubanken. Villan har tidigare fungerat som det första förvaltningskontoret åt Trollhätte Kanal och Vattenverk och var också disponentbostad åt förste disponenten Knut August Schwan.

Vad som kommer att hända med byggnaden på Egnahem efter att folkhögskolan flyttat ut vet inte Patrik Luth. TTELA har sökt fastighetsägarna Balder för att ta reda på om det redan nu finns planer på nya hyresgäster. Men enligt Maria Ljungberg på Balder har folkhögskolan ännu inte lämnat in någon uppsägning av hyresavtalet.

– Så länge vi inte fått någon uppsägning av det så planerar vi inget annat för lokalen, säger Maria Ljungberg.