Frimärksfest spred glädje

Drottningar, hundar, blommor, Disney-figurer och rymdsonder. Frimärksmotiv i tusentals och åter tusentals flödade på Folkets hus i helgen. Både rutinerade och nya besökare lockades dit för att vara med på frimärksfesten Trollex, och samlarglädjen strålade i vartenda ansikte.

ANNONS
|

Filateli, samlandet och studiet av frimärken och vykorten och kuverten som de pryder, är en populär hobby världen över. Så länge frimärken har funnits, sedan mitten av 1800-talet, har människor i olika kulturer ägnat sin lediga tid åt att sortera, organisera och fylla på sina kära samlingar.

Ett arbete som i princip aldrig tar slut. Det är det som också är tjusningen, tycker Trollhättebon Per Ekedal. Han var en av alla frimärksfrälsta som hade tagit sig till samlarfesten på Folkets hus i lördags.

Över 50 års samlande till trots blir han aldrig nöjd, så det är en ständig jakt med att fylla på pärmarna. – Jag samlar på alla slags frimärken, men framför allt sådana med stämplar från Småland eftersom jag kommer därifrån själv. Det finns omkring 600 olika ortsstämplar från Smålands län. Än har jag en bit kvar, och i dag har jag också hittat en riktig raritet som jag tänker slå till på, sa han leende där han satt vid ett av utställarborden.Med pincetten plockade han så upp exemplaret för att visa sitt fynd, som kostade runt tusenlappen. – Den är stämplad år 1878 i Bringetofta i Jönköpings län och är väldigt udda. Den poststationen fanns bara i några veckor, därför finns det inte så många, förklarade försäljaren Thomas Jonsson på andra sidan disken. Även om han själv var där för att göra sig av med frimärken, fanns det kvar så det räcker åt samlingen hemma.– Jag har ett helt rum fyllt med pärmar, det här som jag har med mig är bara ett litet axplock. Och så är det roligt att kombinera samlarintresset med säljbiten. Man kommer ut och träffar folk och delar sitt intresse med likasinnade. Som representant för Sveriges frimärksungdom, som arrangerade eventet på Folkets hus, ingick också att värva nya unga medlemmar. – Det är viktigt att traditionen lever vidare, och för skolungdomar är frimärkssamlande också ett väldigt roligt sätt att inhämta ny kunskap. Alla frimärken har en historia, och genom att läsa sig mer om ett märke får man samtidigt väldigt mycket kunskap, sa Thomas Jonsson.

ANNONS

Eller så nöjer man sig med att bara titta på dom, för syns skull. Julia Malmer, som var på mässan tillsammans med sin familj, hittade flera motiv som hon fastnade för under sitt besök. Vilka som var favoriterna rådde det ingen tvekan om. – Drottningar och blommor och rosa och gröna färger, de är de finaste frimärkena! konstaterade hon.

ANNONS