Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Fyra Trollhättebor åtalas misstänkta för smugglingsbrott

I april i år slog polisen till mot en grupp män som höll på att lasta om stora mängder cigaretter mellan två fordon på Lextorpsvägen. På onsdagen åtalades sju män misstänkta för bland annat smugglingsbrott, varav fyra har hemadress i Trollhättan.

Polisen hade haft spaning på gruppen och följt deras bilar ända från Ikeas parkering i Bäckebol, Göteborg tidigare på dagen den 26 april. 

Färden gick färden vidare till Trollhättan där två lastbilar parkerades mot varandra med lastningslämmarna överlappande. Strax efter klockan 23 såg polisen hur omärkta kartonglådor flyttades av männen mellan en lastbil och en skåpbil. I skåpbilen anträffades 40 kartonger innehållande cigarettlimpor. Minst lika många kartonger fanns kvar på lastbilens släp. Då gjorde polisen sitt tillslag och grep männen.

Det rör sig alltså om ett väldigt stort parti cigaretter, 900 000 stycken, som transporterats till Trollhättan, som har engelsk märkning och inte får säljas i Sverige och som man inte betalat punktskatt för, vilket beräknas till 1,3 miljoner kronor i undandragen tobaksskatt.

Fem män häktades inledningsvis i Vänersborgs tingsrätt misstänkta för bland annat grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor som kommit från Polen. Nu är ytterligare två män på sannolika skäl misstänkta för att vara indragna i smugglingsprocessen.

Enligt förundersökningsledaren har tre av Trollhätteborna plus en utländsk medbrottsling förberett, styrt och organiserat hela upplägget. Den fjärde Trollhättebon misstänks ha varit med om själva omlastningen och de andra två har agerat vakt vid omlastning och chaufför. Männen är i åldern 21-46 år.

78 000 cigaretter har också påträffats i ett förvaringsutrymme på Sylte tidigare i år och därför åtalas tre av männen även för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

En av männen, en 43-årig man från Trollhättan, åtalas också misstänkt för grovt penningtvättsbrott efter som han förvarat över 500 000 svenska kronor och 15000 norska kronor i kontanter, som misstänks härröra från brottslig verksamhet.

43-åringen är också misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, eftersom han förvarade en rökhandgranat i sin bostad. I åtalet ingår även misstankar om narkotikabrott mot tre personer.