Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/28

Gala med stjärnglans

En boxare, en bordtennisspelare och en skridskoåkare. Bredden bland vinnarna i andra upplagan av Trollhättans idrottsgala var stor.

Kvällen började inte med den feststämning som alla hade väntat sig. Terrordådet i centrala Stockholm på fredagseftermiddagen lämnade ingen oberörd och kvällens konferencier Peter Asp valde att inleda galan med en tyst minut.

– Vi måste leva vidare trots det som hänt, sa han.

Trots allt var det här en kväll för att hylla det lokala idrottslivet, och så skulle det också bli. Efter en kort anekdot lämnade Peter Asp över till en av kvällens celebra gäster – rallydrottningen Tina Thörner.

Från scenen berättade hon om hur hon 1990 bestämde sig för att bli världens bästa kartläsare inom en sport med 100 procent manliga utövare.

– Det kommer komma nya fantastiska idrottare, och ni kommer att få vara med och ta fram dem, sa Tina Thörner innan hon tackade för sig.

Kvällens första pris – årets prestation – delades ut av Alliansloppets grundare Magnus "Ölme" Eriksson. Vinnare blev skridskoåkaren Nils van der Poel som prisades för sitt svenska rekord på 10 000 meter.

– När jag anslöt mig till skridskoföreningen i Trollhättan kostade det 50 kronor. Vi hade väldigt kul ihop, och åkte runt i cirklar, som vi gör, sa han, vilket utlöste skratt i lokalen.

Därefter var det dags att hylla en annan idrottare med en bra säsong bakom sig, nämligen Kristoffer Karlsson som under 2016 blev svensk mästare i rally i sin klass. För det fick han priset årets nykomling.

Men kvällen bjöd inte bara på prisutdelningar, en del överraskningar väntade gästerna med. Till exempel besök av fotbollslegenden Torbjörn Nilsson som pratade om sin något okända hockeykarriär och om sina och sin brors idrottsliga duster i bland annat pingis.

– Han lät mig aldrig få vinna.

Men det skulle det bli ändring på. Ett pingisbord rullades in på scen och Rolf kallades upp, och en rafflande bordtennismatch mellan bröderna kunde börja. Och med alla gäster som vittnen fick Torbjörn äntligen sin revansch.

Resten av kvällen bjöd på musik, kåseri av TTELA:s egen Jonas Myrholm som berättade om sin fascination av wrestling ”Jag kallade mig ’Mad Bull Myrholm’, iklädd badmössa och simglasögon… jag kan tänka mig att det var Kiss i högtalarna”, och så fler prisutdelningar såklart. Eva Wikman prisades för sitt engagemang i Trollhättans BoIS, Anna-Lena Östergård för detsamma i TIF:s hjältar och Trollhättans SOK kan skryta om att de är årets förening.

Boxaren Marianne Ahlborg blev årets kvinnliga idrottare.

– Mamma ville inte att jag skulle boxas från början. Nu är hon en av dem som stöttar mig allra mest, sa hon efter att hon tagit emot priset från Torbjörn Nilsson.

Kristian Karlsson, som inte kunde närvara vid galan eftersom han några minuter tidigare hade fixat en finalplats i Champions League för sitt Düsseldorf, blev årets manlige idrottare för andra året i rad. Inte helt otippat för killen som är rankad 24:a i världen.

Innan kvällen kunde summeras skulle det nyinstiftade priset årets eldsjäl delas ut. Och vinnaren blev… Astor Johansson i Trollhättans bordtennisklubb.

Sedan fortsatte kvällen med mingel och efterfest.

 

Läs mer: Allt inför idrottsgalan