Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gillar att snacka. Navid Modiri tror inte att han är så olik SD-ledaren Jimmie Åkesson, som han golfade med under uppmärksammade former inför valet. "Vi kommer från liknande bakgrund och har ett starkt engagemang", säger han.

"Goda samtal förändrar världen"

En naiv hippie som har noll koll? Nejdå, tv-tyrannen Navid Modiri vill bara få till bra samtal. – Det finns en sprängkraft i tanken att allt är påhittat, säger han.

Trollhättan. Ett fast handslag och sedan är det igång - samtalet om samtalet med Navid Modiri. För mycket kretsar kring just det när journalisten, samtalsaktivisten och medieprofilen Modiri besöker Trollhättan och Innovatum för en företagsfrukost på temat kreativitet.

– Goda samtal kan förändra världen och jag tror på en samtalsrevolution. Men i debatter handlar det ofta om konflikt, det är uppbyggt kring att någon ska vinna. Debattformen är sprungen ur krig från början. Vi har ett polariserat ekosystem i vårt samhälle och jag vill istället att vi förenas och möts på riktigt, inte delar upp oss i fack och grupper. Ett samtal ska vara som en cirkel, som när man satt runt lägerelden förr i tiden. Vi måste leta efter gemensamma beröringspunkter i första hand, inte skillnader. Ett samtal ska inte vara som en fyrkant där olika sidor ställs mot varandra.

Navid Modiri tycker även att begreppet kreativitet är viktigt - "allt är påhittat. Du också kan bli en sådan som hittar på. Det handlar om kreativitet, mod och punkig respektlöshet" som han själv uttrycker det.

– Allting i världen är påhittat av oss människor, allt från tid och datum till språket. Det finns en oerhörd energi, en sprängkraft i tanken att allt är påhittat.

Modiri säger att han ibland har kritiserats för att vara en "naiv hippie som är dåligt påläst", men han har svårt att köpa det snacket.

– Jag upplever inte att jag är ointelligent. Jag kan lite om mycket, men sedan tycker jag att det är viktigt att vara prestigelös och inse när man gjort fel och försöka göra det bättre nästa gång i så fall.

Han har hittills fått mycket uppmärksamhet för bland annat en golfrunda med Jimmie Åkesson, ett öppet brev till sin femåriga dotter och den prisbelönta bloggen "365 saker du kan göra". Nu är han aktuell som programledare i SVT-programmet Diktatorn, "en reality-show och ett spännande rollspel som kretsar kring olika perspektiv". Första avsnittet sändes 27 oktober.

– Det är lite som ett tv-spel eller en film. Det handlar om att skapa diskussioner som ger nya perspektiv på saker. Det sker i en miljö som inte är verklig, allt är påhittat, säger Navid.

Och jodå: föreläsningen om kreativitet är också påhittad.

– Det är något som jag har skapat med hjälp av många duktiga människor, som framtidsforskare och Sveriges bästa talarcoach. Jag tror att jag är bra på att samla talangfulla personer och det är roligt om jag kan inspirera människor.