Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nya Sylteskolan. Principskissen visar vad som ska rymmas i Nya Sylteskolan. Närmast Sylte center och parkering ska verksamheter som också vänder sig till allmänheten ligga, som den nya idrottshallen och det nya biblioteket. Yngre och äldre elever får separata hus, skolgårdar och matsalar, medan gemensamma funktioner som specialsalar ligger samlat.

Här byggs Trollhättans största grundskola

En skola för 1 000 elever, en stor idrottshall, ett stadsbibliotek och en fritidsgård – allt sprillans nytt. Nu har kommunstyrelsen gett klartecken för Nya Sylteskolan.

Sylteskolan har 12 500 mycket slitna kvadratmeter. Dessutom har skolan snabbt växt till cirka 750 elever, och trångboddheten är stor. Den nya skolan får plats för 1 000 elever på 18 400 kvadratmeter, och blir därmed Trollhättans största grundskola. Då ingår särskolan, områdeskontor, fritidsgård och bibliotek. 
Efter en förstudie kom kommunen fram till att nybyggnation blir billigare och bättre än ombyggnad. I slutet av månaden väntas kommunfullmäktige godkänna lokalplaneringen och ge klartecken för projektering och upphandling av en helt ny skola.
– Det är ett stort projekt, så vi bygger Nya Sylteskolan i tio etapper. Större rivningar gör vi på sommarloven. När en byggnad är klar flyttar verksamheten in. På så sätt kan undervisningen vara i gång hela tiden och vi slipper provisoriska lösningar, säger Andreas Danielsson, projektledare på Trollhättans Tomt AB.

Dock ska den akuta trångboddheten lösas med moduler, som kommer på plats till skolstarten i höst.
Första spadtaget för Nya Sylteskolan tas på våren 2017. I oktober 2022 ska allt vara klart.
Den nya idrottshallen har tidigarelagts, både för att föreningslivet har stort behov av fullmåttshallar och för att de två befintliga idrottshallarna måste rivas och lämna plats åt nya skolbyggnader.
Stadsdelsbiblioteket byggs i den näst sista etappen.

De flesta rum i Nya Sylteskolan ska vara flexibla, och det blir mycket samutnyttjande, berättar Andreas Danielsson. Exempelvis ska skola och fritidshem dela lokaler, och stadsdelsbiblioteket ska också fungera som skolbibliotek. Särskoleeleverna får lokaler i nära anslutning till grundskoleeleverna.
– Det här är oerhört positivt. Jag har pratat med kollegor i Västsverige och de tror knappt det är sant när jag berättar om satsningen på ny skola, fullmåttshall och bibliotek, säger områdeschef Per Hellmark.
 
Jämfört med dagens lokaler beräknas hyran öka med 16 miljoner kronor för skolverksamheten och med drygt tre miljoner för bibliotek och fritidsverksamheten, till en årshyra strax över 26 miljoner kronor. 
Fler förskolor behövs i stadsdelen, men det har lyfts ur projektet. En särskild utredning får visa var nya avdelningar kan byggas, kanske intill förskolan Myggan.
Kommunstyrelsen godkände också byggstart av förskolan/skolan i Hälltorps gård i södra Torsred.