De nedtagna lapparna efter att de plockats upp ur papperskorgen för att fotas
De nedtagna lapparna efter att de plockats upp ur papperskorgen för att fotas Bild: Mikaela Pettersson

Håll till höger! Eller vänster? – TTELA reder ut

Längs motionsspåret Sandhemsspåret i Trollhättan har någon satt upp lappar om att man ska gå på höger sida. Lapparna har lett till en livlig diskussion om trafikregler i en lokal Facebook-grupp. Nu har TTELA kontaktat kommunen för att reda ut vad som egentligen gäller.

ANNONS
|

Vid femtiden på onsdagseftermiddagen lade någon upp ett foto på en av lapparna i ett inlägg i Facebook-gruppen ”Vad Händer i Trollhättan ;)”. På bilden syns ett laminerat A4-papper, fastskruvat i ett träd, med en text som på typiskt ”arg lapp i tvättstugan”-manér hävdar att motionsspåret är en gångväg och att fotgängare därför ska gå på höger sida.

På torsdagsmorgonen hade inlägget redan över 120 kommentarer. En blandning av både roade och oroade Trollhättebor diskuterade lappens innehåll, dess utseende, vilka regler som gäller för gångtrafikanter samt huruvida man får skruva i levande träd. Vissa höll med lappskrivaren, men de flesta i tråden tyckte tvärt om att man ska gå på vänster sida. Flera gånger hänvisades till en lagändring från 2018, som påstods innebära att gångtrafikanter ska gå till vänster.

ANNONS

Finns inga regler om gångriktning i spåret

Så vad gäller? Vilken sida ska man gå på i Sandhemsspåret? Vad säger lagen om gångvägar? Får man skruva i träd? TTELA har kontaktat Robert Stenberg, områdeschef för idrott och friluftsliv på kultur- och fritidsförvaltningen i Trollhättans stad, för att få svar. När det gäller den centrala frågan är hans svar väldigt tydligt:

– Man får springa på höger och vänster sida och man får gå på höger och vänster sida.

Robert Stenberg förklarar att Sandhemsspåret är ett motionsspår, och därmed inte en gångväg i lagens mening. Den i Facebook-tråden omtalade lagändringen från 2018 gäller för övrigt varken motionsspår eller gångvägar, utan handlar om att fotgängare ska hålla till vänster på gemensamma gång- och cykelvägar. Robert Stenberg påpekar att den lagen dessutom inte är tvingande, utan enbart en rekommendation.

Robert Stenberg berättar också att någon satt upp likadana lappar redan för ett halvår sen, som kommunen tog ner. Han betonar att alla officiella skyltar med ordningsregler har Trollhättans stads logga på sig.

– Alla andra lappar är uppsatta av privatpersoner, och när det gäller just de här lapparna så är informationen alltså felaktig.

Kommunen överväger polisanmälan

När TTELA:s utsända kom till platsen för att fotografera lapparna hade tre av dem rivits ner och slängts i en papperskorg. Det verkar dock inte ha varit alla lapparna, för på fredagsmorgonen lade någon upp en ny lappbild i Facebook-tråden. Den lappen var – precis som en av lapparna från papperskorgen – redigerad med hjälp av maskeringstejp och penna så att det istället står att man ska gå på vänster sida ”sedan 15 okt 2018”. Men detta är alltså är lika fel som den ursprungliga texten.

ANNONS

Robert Stenberg berättar att kommunen har tagit ner några av lapparna, men han tror också att privatpersoner har tagit ner en del av dem.

– Allmänheten retar sig på de här lapparna. Och jag vet att det har blivit en stor grej på Facebook, med folk som tycker att det är lustigt. Men vi på kommunen tycker inte att det är lustigt, vi vill bara att den som har problem med något ska kontakta kommunen istället för att sätta upp egna lappar.

Och hur är det med skruvarna i träden, då?

– Man får inte spika i eller sätta upp grejer i levande träd, för det kan skada träden. Om det här fortsätter så kommer vi att polisanmäla, för det här området är också en del av ett naturreservat, Slättbergen, säger Robert Stenberg.

Ett urval av citat från Facebook-tråden:

  • ”Fatta huuuuur irriterad den här människan måste varit som gått hem, skrivit ut sin frustration på ett papper, LAMINERAT det(!!) och sen gått tillbaka med en skruvdragare och satt upp sina skyltar...”
  • ”Haha vem fan orkar bry sig om vilken sida man går på när man möts. Förmodar att man inte går i 300km/h och krockar med varandra?”
  • ”Det verkar ha ’spårat’ ur”
  • ”Jag börjar ju direkt undra vad straffet är om man går på ’fel’ sida? Tusen nålar av en kommunaltjänsteman #räddiskogen”
  • ”Vi får göra ett FB-evenemang därborta där alla går på vänster sida”
  • ”Tycker det var stiligt att matcha med vita skruvar ändå! #stilpolisen”
  • ”Borde sätta upp en skylt med: Man sätter inte upp skyltar med skruv i levande träd.”
ANNONS