Hala snickrar på språket på praktiken

I framtiden kommer Eidar att i alla sina upphandlingar kräva att företagen tar emot praktikanter. På Skanskas renoveringar av kvarteret Spaden i Kronogården har de redan tjuvstartat.

ANNONS
|

Hala Abodeb som kom till Sverige från Libanon för två år sedan gör praktik hos Skanska som en del i att lära sig svenska.

– Jag fick reda på att Eidar sökte praktikanter så jag kontaktade dem via facebook, säger hon.

Mikael Rosell hos Skanska som fungerar som Halas handledare lovordar projektet, där byggföretag som gör jobb åt Eidar måste ta emot praktikanter.

– Det är väldigt roligt att lära sig om andra kulturer. Sen är det också en stor möjlighet för byggbranschen som nästan bara består av vita män mellan 25 och 50 att breddas. I dag är branschen väldigt enkelspårig och måste breddas, säger han.

ANNONS

Syftet med praktiken är att praktikanterna ska lära sig svenska och Hala visar upp sin anteckningsbok som är fylld med svenska ord som hon översatt till arabiska. Hon berättar att spelar in när hon pratar med personer och hon försöker prata så mycket svenska hon kan även om det blir fel ibland.

– Mina barn säger till mig "nu säger du fel", men jag måste ju våga prata för att kunna bli bra på svenska, säger hon med ett skratt.

Tidigare har Hala också gjort praktik på Lextorpskyrkan och hennes ihärdiga arbete att lära sig svenska har lönat sig och paralelt med praktiken läser hon SFI på D-nivå, vilket är den högsta nivån, på distans. Hon har ett mål i sikte när hon känner att sig tillräckligt bra på svenska.

– Jag vill öppna en libanesisk restaurang, men för att allt ska bli rätt och jaginte ska behöva stänga efter några månader vill jag lära mig så mycket svenska som möjligt.

Halas Abodebambitioner att lära sig svenska har också lett till några missförstånd berättar Mikael Rosell.

– Hon sitter med sin mobil när vi har möten och det är inte så att hon sitter och surfar utan att lyssna. Hala slår upp alla ord i mobilen och det har vi fått berätta för andra som är med, berättar han.

ANNONS

Idén till Eidars sociala upphandling har man hämtat från Vivalla i Örebro och Hjällbo i Göteborg, där man jobbat med liknande projekt.

– Från början var tanken att våra hyresgäster skulle få möjlighet att praktisera, men en kombination av lågt intresse och att det är ett bra sätt att lära sig svenska att vara på en arbetsplats gjorde att vi breddadedet, berättar Stefan Jansson på Eidar.

Syftet med praktiken är i första hand att personer ska lära sig svenska, men Mikael Rosell ser det inte som någon omöjlighet att några av praktikanterna kommer att få jobb hos Skanska.

– Vi rekryterar ju alltid brett, men har man visat framfötterna och har rätt utbildning finns ju alla möjligheter att få ett jobb hos oss.

Praktikplatserna har också varit nyttiga för Mikael Rosell personligen.

– Jag har fått fräscha upp mina egna svenskakunskaper, säger han med ett skratt.

Fakta: Social upphandling

När Trollhättans bostadsbolag Eidar upphandlar ställer de krav på att den som ska utföra arbetet samtidigt måste ta emot praktikanter. Liknande upphandlingar görs också av Trollhättans stad och Trollhättans energi. Ett liknande projekt genomförs av Vänersborgshem och först ut i landet var man i Vivalla i Örebro och i Hjällbo i Göteborg.

ANNONS