Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Heilade på rockbar – åtalas för hets mot folkgrupp

En man 30-årsåldern åtalas i Vänersborgs tingsrätt misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha gjort Hitler-hälsning och skrikit "Sieg heil" inför en folksamling på en rockbar.

Det var natten till söndag 9 september, valdagen, som mannen ska ha blivit avvisad från baren för att han var för full. Utanför skrek han då "sieg heil" och lyfte högerhanden i en Hitler-hälsning innan han sprang från platsen.

Han kom dock, enligt åtalet, tillbaka och konfronterades då för sitt agerande, men fortsatte att svara med att han hade full rätt att ropa detta och menade att betydelsen var "för vårt folks seger" och att den som konfronterat honom "var en landsförrädare".

Mannen erkänner att han varit berusad men att hans mening inte var att hetsa och att han själv inte tycker om nazismen. I stället säger han i förhör att han ska ha ropat "gestapo" för att han blev illa behandlad av personal på baren.

Polis tillkallades för att ta hand om mannen. Enligt förhör ska ett 30-tal personer ha uppehållit sig på platsen som hörde "nazist-hälsningarna" Mannen åtalas nu misstänkt för hets mot folkgrupp.