Festligt avslut.  Det var tal, spontana applåder och diplomutdelning när sommarskolan hade avslutning i Palladium under torsdagsförmiddagen.
Festligt avslut. Det var tal, spontana applåder och diplomutdelning när sommarskolan hade avslutning i Palladium under torsdagsförmiddagen.

Hoppfull avslutning på sommarskola

Under fyra veckor har Folkuniversitetet hållit en sommarkurs för ensamkommande flyktingungdomar i Trollhättan. I torsdags var det dags för högtidlig skolavslutning.

ANNONS
|

Tal, ballonger, sångframträdanden och rungande applåder. Alla bitar för en klassisk skolavslutning var på plats när Folkuniversitetets sommarkurs för ensamkommande flyktingungdomar hade avslutning på Palladium under torsdagseftermiddagen. Från scenen tackade Folkuniversitetets distriktschef Mikael Nordberg eleverna för ett väl utfört arbete. – Att lära sig ett språk gör man bäst genom att använda det i praktiska situationer. Fortsätt så som ni gjort nu. I år första gången som Folkuniversitetet anordnar sommarskola för nyanlända. Kursen är gratis och anordnas på uppdrag av Trollhättans stad som ett sätt att ge nyanlända ungdomar ett meningsfyllt sommarlov. Under fyra veckor har 101 ungdomar ägnat sig åt att lära sig mer av det svenska språket och hur det svenska samhället fungerar. En av dem som gått sommarskolan är Bager Mohammadi, han tycker att det har varit fyra lärorika veckor. – Det har varit väldigt roligt. Nu vet jag hur Sverige fungerar, säger Bager som också berättar att han lärt sig mycket svenska på sommarskolan. Under sommarskolan har målet varit att eleverna ska använda det svenska språket men det har skett genom att ha andra ämnen. Idrott, historia och religion har inte bara gett praktisk övning i svenska utan även fördjupat elevernas kunskap i Sveriges historia och varför landet ser ut som det gör i dag, samtidigt som de haft roligt. – Vi har jobbat med hela kroppen, det sitter inte bara i huvudet. Vi har använt olika vägar för att förstå språket, säger Anna Selstamsom varit huvudlärare för sommarkursen. Hon sammanfattar de gånga fyra veckorna med två ord. – Det har varit oerhört intensivt och oerhört roligt. För många av eleverna väntar den riktiga skolan nu till hösten. Anna Selstamförhoppning är att eleverna ska sprida vidare den kunskap de har fått. – Nu har de fått hjälp med att lära sig språket och i framtiden kan de i sin tur hjälpa andra, säger hon.

ANNONS
ANNONS