Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I dag tar han plats i riksdagen

– Jag ser fram emot att debattera med SD:s Jimmie Åkesson i kammaren. I dag tar folkpartisten Said Abdu från Trollhättan plats i riksdagen för första gången. Som yngst i sin riksdagsgrupp och med siktet inställt på närings– och arbetsmarknadsutskottet.

Räkningen av personrösterna var en nagelbitare, Said Abdu hymlar inte. Först när samtliga 191 distrikt var summerade kunde han slappna av och försöka ta in att han nu har en plats på Trollhättebänken i riksdagen. Med endast åtta rösters marginal – 491 mot 483 – kryssade han sig förbi partiets förstanamn på listan till riksdagen för valdistriktet Västra Götaland Norra. De två sista distrikten fällde avgörandet.

– Jag har sagt det förut, och säger det igen; det känns helt fantastiskt, konstaterar han och ler med hela ansiktet.

Vi träffas i Företagens hus på Innovatum, där Said Abdu är en av delägarna i företaget West Work vars huvudsakliga uppgift är att etablera samarbeten mellan akademi och näringsliv. En av flera stolar som 28-åringen med rötterna i Eritrea sitter på. Med bara timmar kvar till tåget ska föra honom till Stockholm har han fullt upp med "överlappningar". För nu får kollegor ta vid, och det med kort varsel.

– Hm, det har gått fort. Jag blev väl aktuell först i april när Dan (Möllengård reds. anm.) klev tillbaka.

Men hans intresse för politik är inte nytt. Som Said minns det diskuterades det mycket politik runt köksbordet under uppväxten. Han var bara dryga året när familjen kom till Sverige från Saudiarabien där pappan arbetat för amerikanska militären. När de efter uppdraget inte kunde återvända till krigets och hungerkatastrofens Eritrea blev Markaryd i Småland tillflyktsorten. Men bara för en kort tid, därefter gick flyttlasset till Vänersborg. Där föräldrarna fortfarande bor kvar.

– Själv flyttade jag till Trollhättan under studietiden på Högskolan Väst. Och det var också under de åren jag började engagera mig politiskt. Först som kåraktiv inom Liberala Studenter och sedan fyra år tillbaka i Folkpartiets lokalavdelning.

Att valet föll på Folkpartiet förklarar han med att partiets värderingar stämmer överens med hans egna uppfattningar. Hans hjärtefrågor rör skola, entreprenörskap, jobb och integration;

– Din bakgrund ska inte avgöra din framtid. Alla ska ges möjligheter att via arbete, egen försörjning och svenskkunskaper integreras i samhället. Så jag ser fram emot att debattera med SD;s Jimmie Åkesson i kammaren ...

Själv beskriver Said Abdu sig som en person med fötterna i näringslivet och siktet inställt på framtiden. Som entreprenör med flera förtroendeuppdrag i bagaget, bland annat som ordförande i Företagarna Trollhättan och inom Studieförbundet Vuxenskolan Väst, är övertygelsen att hans erfarenheter skulle vara till nytta i näringsutskottet och/eller arbetsmarknadsutskottet.

– Men konkurrensen är tuff. Och jag är inte skolad inom politiken. Är ingen Annie Lööf 2.0, flinar han med passning till C-ledarens bristande arbetslivsmeriter och förslag till "uppfräschning av alliansen", alliansen 2.0.

Och tillägger;

– Men jag har en vinnarskalle.

Förutom att ha "byggt upp företag från scratch" nämner den nya riksdagsledamoten att han har lärdomar från yrkesverksamhet inom såväl äldreomsorg och industri.

– Jag jobbade på Saab en period. Gjorde takräcken på stationen trim 2. "Bli inte kvar här", uppmanade mig basen. Med tanke på hur det gick är jag glad att jag gjorde som han sa.

Med sina 28 år blir Said Abdu yngst i sin riksdagsgrupp. Han berättar att han fått inbjudan till en träff med riksdagens "vi under 40". De är inte så många. Den snäva åldersfördelningen bland folkvalda rubricerades nyligen som "ett demokratiskt problem" av nätverket Tromb på DN Debatt. Den nye riksdagspolitikern från Trollhättan tror att generationsklyftan kan bero på tid.

– Unga människors tid upptas ofta av utbildning, karriär, familjebildning, flyttar, personlig mognad ... Det kan försvåra ett engagemang. Du måste ha vilja, tålamod och vara villig att prioritera om du ska vara politiskt aktiv. Som ensamstående har jag inte samma bekymmer.

När den nya riksdagen samlas för upprop i dag hoppas Said Abdu ha hunnit installera sig i en övernattningslya som riksdagen tillhandahåller.

– Jag har fått rådet att försöka skaffa mig en egen bostad. För att komma ifrån arbetsplatsen någon gång på dygnet. Vi får se hur det blir, jag ska i alla fall undvika att göra en Juholtare, skojar han och syftar på den tidigare S-ledaren Håkan Juholts påstådda bostadsbidragsbluff.

Lägenheten i Trollhättan ska han ha kvar.

– Jag kommer att försöka vara här så mycket jag kan även i fortsättningen. Inte minst för att lyssna på synpunkter från de som har gett mig uppdraget. Det är här jag har mitt fotfäste.

Bild: Jerry Lövberg