Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Industrilokal utbränd på Lextorp

Under natten mot onsdagen började det brinna i en stor industrilokal på Lextorp i Trollhättan. Ingen person kom till skada men för räddningstjänst och polis blev räddningsarbetet omfattande och pågick i många timmar.

Se filmen från branden:

 

Läs också: Drabbas för andra gången på några år

Räddningstjänsten larmades till fastigheten, som ligger mitt emot Netto och syns från E45:an, en stund efter midnatt - klockan 00.45. Styrkor från fyra räddningsstationer kallades till platsen. Under natten och onsdagsmorgonen kämpade ett 20-tal brandmän mot lågorna. Så kallade höjdfordon fick användas för att spruta vatten över taket.

Vid 06-tiden brann byggnaden fortfarande med öppna lågor och en närliggande bensinmack hölls stängd på grund av explosionsrisk. Räddningstjänstens fokus var då att begränsa branden till den eldhärjade byggnaden. 

Det upprättades också ett säkerhetsavstånd på 300 meter kring området. Avspärrningarna gällde fram till 08-tiden då räddningstjänsten lättade något på säkerheten.

– Vi håller avspärrat till strax efter Netto från ena hållet. I inledningsskedet skulle vi skicka in personal för att släcka, men när vi fick information om att det fanns gasflaskor i byggnaden retirerade vi, berättar Mats Jernstedt, räddningsledare på plats.

Ofarliga flaskor

Senare kom nya besked om att flaskorna var ofarliga, de innehöll en slags skyddsgas, och att det inte fanns någon explosionsrisk. Räddningstjänsten tog ändå beslutet att inte gå in i byggnaden.

– Fastigheten är en plåt- och järnkonstruktion och kan rasa om en minut, eller om en kvart. I vilket fall som helst måste vi komma åt brandhärden och har beställt en grävmaskin för, annars skulle vi kunna stå här i evigheter och spola vatten på plåten utan att det slutar brinna, säger Mats Jernstedt.

Fastigheten är en enplansbyggnad på cirka 1 200 kvadratmeter och innehåller flera verksamheter - bilverkstad, kontor till en biltvätt, bilreconditioneringsfirma, pizzeria och Verdandis second-hand butik.

Skyddar macken

Eftersom byggnaden bedömdes vara utom all räddning inriktades släckningsarbetet på att eliminera spridningsrisken, bland annat till en intilliggande bensinstation.

– Vi skyddar istället enbart närliggande fastigheter och en bensinmack, sa Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten tidigt på onsdagsmorgonen.

Räddningstjänsten gick under morgonen ut med en varning till Lextorpsborna. De uppmanades att hålla sig inne på grund av brandröken som blåste in över bostadsområdet. De boende närmast brandplatsen uppmanades även att stänga fönster, dörrar och ventilation. 

– Men vi har inte behövt evakuera någon, inte mer än att de som har sin arbetsplats innanför avspärrningarna inte kan komma till jobbet just nu. Och som tur är har ingen kommit till skada, uppger Mats Jernstedt.

Omfattande släckningsarbete

Arbetet med branden pågick ända in på eftermiddagen. Vid 16-tiden var räddningstjänstens styrka från Trollhättan kvar på platsen.

– Vi har jobbat på med grävmaskinen för att få undan plåt och väggar. Vi kommer att vara kvar ytterligare någon timme innan vi kan lämna över till försäkringsbolag, säger Peter Grönros, inre befäl vid Närf.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Vi vill veta varför det började brinna. Att inleda en förundersökning är något vi alltid gör, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Försvårad undersökning

En teknisk undersökning kan genomföras tidigast på torsdag. Men rivning av byggnaden riskerar att försvåra ett sådant arbete.

Lextorpsvägen har hållits avstängd under stora delar av dagen.

Ett ögonvittne berättade morgonen efter branden att han såg när det började brinna på natten. 

– Jag bor här i närheten så jag tror att det började i verkstaden eller i billackeringen, säger ögonvittnet.