Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rutinerad. I 35 år har Lennart Thorstensson jobbat som barnmorska.

Inget konstigt att vara kille

Lennart Thorstensson är en av Sveriges 41 manliga barnmorskor, jämfört med 8 424 kvinnliga. Att vara man i ett så kvinnodominerat yrke har han aldrig upplevt som något negativt.

Jag träffar Lennart Thorstensson på hans altan, han är nyvaken efter ett nattpass på Näl, Lennart är pensionär sen ett år tillbaka men eftersom behoven av personal på sommaren är stora hoppar han ibland in och jobbar nätter på förlossning. I 35 år har han haft ett av de jobb där det är ovanligast att se en man. För att förstå varför Lennart en gång i tiden valde att bli barnmorska får vi ta det från början.

– Jag var färdig sjuksköterska 1976 och började som fast anställd i poolen på Uddevalla sjukhus, det innebar att jag hoppade runt mellan de olika avdelningarna. Jag jobbade i några dagar på gyn och då blev jag tillfrågad om jag ville jobba med de riktigt sjuka barnen. Det var ett otroligt roligt jobb, förutom att barnen var sjuka, då bestämde jag mig för att vidareutbilda mig om inom barn, berättar Lennart.

LÄS OCKSÅ: Hon vill ha samma krav som killarna

När Lennart skulle skicka in ansökan till skolan, kryssade han i barnsjuksköterska som sitt förstahandsval. Eftersom barnmorska också fanns i Göteborg kryssade han i det också. Betygen räckte inte till för att bli barnsjuksköterska så det fick bli barnmorska i stället.

– Jag var ensam kille i en klass med 35 tjejer, men det var inga problem.

Att det skulle vara några problem att vara man i ett så kvinnodominerat yrke är något som Lennart aldrig stött på.

– Det enda jag kan säga är att du bedöms annorlunda, ibland förstår man att folk tänker "kan han?" och blir sen imponerade. Jag tror att jag ibland får ett mer positivt bemötande.

– Du visar ju inte ditt kön för patienterna så det spelar ju ingen roll, fortsätter han med ett skratt.

Lennart berättar en historia om en kille som hans fru som jobbar på barnmorskeutbildningen i Skövde sammanfört honom med. Han bestämde träff med killen som var rädd för att utbilda sig till barnmorska och killen berättade att han hade stött på mycket fördomar kopplat till sexualitet och personer som på allvar hade frågat om han ville "se på nakna brudar."

– Strunta i omgivningen! Tycker någon att det verkar spännande att jobba som barnmorska ska man göra det, säger Lennart bestämt som råd till alla som funderar på att bli barnmorskor.

Förutom att ha jobbat på förlossningen både på lasarettet i Vänersborg och sen på Näl, jobbade Lennart ett tag på ungdomsmottagningen i Lilla Edet och det är enda gången han kan se att det kan vara en fördel med att en man är barnmorska.

– Egentligen så ska du fråga de som jag tog emot. Men det kan kanske vara lättare att söka som kille om du vet att det är en man som jobbar där.

När jag frågar om det är roligast att jobba på förlossning eller på ungdomsmottagning, så svarar han: förlossning.

– Det är ganska häftigt att se när ett barn blir till. Att stå utanför och se när ett par tar emot ett barn är också rätt så häftigt, speciellt deras reaktioner, säger Lennart med ett leende.

Lennarts bästa minne efter 35 år kommer också det från förlossningen: Han berättar om ett par som kom sent på natten till BB i Vänersborg. Båda föräldrarna var döva och med sig hade de sin 2-årige son. De hade inte kunnat ordna en barnvakt eftersom de saknade en telefon. Under förlossningen håller pappan koll på mamman samtidigt som han tittar i en bilderbok med sonen.

– När jag lägger upp barnet på mammans mage, så vänder pappan på sin son och tvååringen har en blick jag aldrig glömmer. En blick som sa: "Vad fan kom du ifrån?", avslutar Lennart med ett stort leende på läpparna.