Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

KRONANS SKOLA. I höstas gick en man till attack mot lärare och elever på Kronan. Fyra personer, inklusive gärningsmannen, avled i dådet. Nu har Trollhättans stads insats i samband med händelsen utvärderats.

Insats vid Kronan utvärderad: " Vi drar lärdom av det här"

En färsk utvärdering visar att Trollhättans stads insats vid dådet på Kronan var relevant, god och att omfattande åtgärder vidtogs i krisarbetet.

– Jag är väldigt stolt över utvärderingen – över organisationens och mina medarbetares insatser, säger Annika Wennerblom, stadsdirektör i Trollhättan, och syftar till utvärdering av Trollhättans insats i samband med skolattacken på Kronan den 22 oktober 2015, gjord av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

I samband med dådet aktiverade staden omgående sin krisorganisation som i huvudsak handlade om att återställa drabbad kommunal verksamhet, psykosocialt stöd, stöd till de drabbade och information till allmänhet och media.

Staden såg även ett behov av att utvärdera sin hantering av händelsen och vände sig till MSB för en förfrågan om det.

– Det här var ju en unik händelse för oss och för Sverige. Dels ville vi lära oss vad vi kan förbättra i vår krishantering, dels ville vi bidra till ett lärande för alla kommuner och myndigheter runt om i landet, säger Annika Wennerblom.

Läs också: Samverkan nyckeln för krisgruppen

I undersökningen djupintervjuade SMB runt 40 personer och studerade minnesanteckningar, dagböcker, befintliga styrdokument och planer.

Frågeställningarna som om hanteringen var erforderlig och om man hade förmåga att hantera situationen ingick även.

Den samlade bedömning är att man vidtagit relevanta och omfattande åtgärder i enighet med lagstadgade krav och att personalen gjort insatser utöver vad som förväntats av dem.

– Vi hanterade det jättebra men fick även rekommendationer på hur vi kan bli bättre på att hantera liknade händelser. Vi fick exempelvis synpunkter på förberedelserna, hur vi övar krishantering – över hur våra handlingsplaner ser ut.

Annika Wennerblom säger att utvärderingen ger ett jättebra stöd i hur man kan bli säkrare i just det arbetet.

– Det blir en pusselbit till som vi drar lärdom av. Nu kan vi rusta oss ännu bättre.

Hon berättar även att SMB gav ett par värmande ord när de lämnade ifrån sig utvärderingen.

Läs också: Polisens insats utvärderad

– De sa att det var ovanligt med en sådan positiv utvärdering, då blir man självklart lite extra stolt.

Läs mer: Känslosam avslutning på Kronan