Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intervjuades två dagar innan han hittades död

Polisen i Rio de Janeiro nystar i minst en tråd i utredningen av mordet på Mille Ballai från Trollhättan. Ett som är säkert är dock att vistas i Rio de Janeiros slum som utlänning aldrig är säkert. Hur hemma man än känner sig.

Nyheten om svenske filmaren Mille Ballais död rapporteras världen över av bland andra The Sun Daily i Asien, Wall Street Journal, U.S Today och brittiska news724.com.

Två dagar innan Mille Ballais kropp hittades i ett rum på vandrarhemmet han nyligen blivit delägare i intervjuades han av en journalist på Wall Street Journal. Intervjun är inte publicerad, men journalisten uppger i en artikel om mordet att Mille Balli berättat att han kände sig säker i Vidigal. Det mest skrämmande han upplevt ska ha varit ett jordskred under ett häftigt regnoväder då ett av alla skjul kanade ner för bergssluttningen där kåkstaden ligger.

Sjuder under ytan

Vidigal är en av Rio de Janeiros alla "favelor" där fattigdom, våld och knark är vardag. Sedan några år tillbaka har polisen "pacificerat" ett 40-tal favelor, däribland Vidigal. Militärliknande polisstyrkor håller ordning, men under ytan sjuder det. Många av invånarna i kåkstäderna pekar på att visst är det lugnare, men man behöver också bättre skolor, sjukvård och bostäder.

Vidigal etablerades 1940 och har cirka 9 000 invånare, en av de minsta favelorna och är en av de mer säkra att vistas i för turister. Sedan några år har ryggsäcksresenärer sökt sig hit och under fotbolls-VM hyr många utlänningar bostäder av invånarna eller rum på något av vandrarhemmen.

Men att som utlänning känna sig säker i en favela kan vara farligt. En hjälparbetare i kåkstäderna uttalar sig i Wall Street Journal:

"Många har en romantisk syn på favelorna, vilket kan bli riskfyllt. Ett litet misstag när det gäller att tolka invånarnas koder kan kosta livet. Utlänningar på besök balanserar på slak lina".

Kände sig hemma

Mille Ballai kände sig hemma i Vidigal med den vidunderliga utsikten över stränderna och staden. Han bestämde sig för att satsa på vandrarhemmet Alto Vidigal. Planen var även att gå in i ett projekt för att bygga ut energiförsörjningen i området.

Vad som gick snett, vem han kan ha blivit ovän med eller vad som nu kan ligga bakom mordet arbetar polisen idogt med. Bland annat väntar man på resultatet efter den tekniska undersökningen och man hör vittnen.

En teori kan vara att Mille Ballai eventuellt gått emellan en dispyt gällande droger. The Sun Daily skriver att polisen jobbar på ett spår som handlar om några personer på vandrarhemmet som känner varandra och som kan vara involverade i langning av droger. Och av någon anledning har de inblandade blivit ovänner.