Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

iThing har skapat den första helt hållbara laddstolpen

Elbilen har länge varit ett alternativ för den som vill köra på förnybar energi. Men att också ha en egen laddstolpe helt producerad av hållbara material har inte varit möjligt. iThing har skapat just detta.

Ensam är inte stark. Det vanliga uttrycket kan verkligen appliceras på det lilla bolaget från Trollhättan, som nu är nominerat till Årets Hållbarhetspris. För sedan dag ett har iThings verksamhet genomsyrats av olika typer av samarbeten, både från nära och långt håll.

Företaget föddes för två år sedan när fyra bekanta med egna bolag och specialområden insåg att de skulle vara starkare tillsammans. De hade sett ett stort gap mellan Europa och Kina när det kom till de laddstolpar som används för att ladda eldrivna bilar.

Åkte till Kina

Med ambitionen att överbrygga detta gap åkte de till Kina för att utforska möjligheterna till en modern laddstolpe för den europeiska marknaden. Med sig hem fick de den laddbox som de sedan kompletterat med en helt hållbar laddstolpe.

– Varför skulle inte också stolpen vara miljövänlig? Men detta finns inte någonstans i hela Europa. Det är lite jobbigare att producera, men det känns så bra efteråt, säger iThings VD David Lindgren.

LÄS MER: Maten från gårdarna tas till centrum

Stolpen skulle vara nästan helt gjord av trä. Och de få delar som behövde vara av metall skulle vara aluminium, som också är återvinningsbart. Dessutom skulle alla delar av produktionen göras lokalt, vilket enligt David Lindgren inte bara har miljömässiga fördelar.

– Alla tjänar på att samverka. Små bolag får en annan styrka när de jobbar ihop, och för kommunen är det win-win. När de samarbetar med till exempel Vattenfall hamnar intäkterna i Stockholm, men i samarbeten med lokala bolag som oss stannar pengarna i kommunen. Och vi skapar också ett community som gynnar kommunen, säger David Lindgren.

Står på två ben

Han berättar även att företaget nu i början står på två ben: konsultbenet och produktbenet. iThing bedriver nämligen även konsultverksamhet för andra industri- och fordonsföretag, med fokus på el.

– Konsultbenet finansierar produktbenet. Men på sikt kommer allt fokus ligga på laddstolparna, säger David Lindgren.

LÄS MER: Rösta på din kandidat till Årets hållbarhetspris i Trollhättan

Trästolparna kommer lanseras i mars nästa år, men intresse för produkten finns redan bland annat i USA. Målgruppen är i huvudsak hustillverkare och fastighetsbolag. David Lindgren tycker att iThing ska vinna Årets Hållbarhetspris som ett gott exempel på till vilken utsträckning man kan arbeta hållbart.

– Produktionen är hållbar genom hela linjen, från idé till slutprodukt. Jag tycker det behöver ett erkännande och en vinst skulle inte bara motivera oss. Även alla våra partners vinner.

Årets Hållbarhetspris i Trollhättan 2019

Förutom iThing är även det kommunala bostadsbolaget Eidar och Reko-Ring nominerade till priset. Du kan rösta på din favorit fram till lunchtid den 5 december. Priset delas ut senare samma kväll.