Jacob blev beskjuten med tårgas av fransk polis

Jacob Haskoli och hans sjuårige son Gani var på semester i franska Metz när de hamnade mitt bland demonstranter och polis. Den franska polisen sköt med tårgas som träffade både Jacob och hans son.
– Det var som i en film, säger Jacob Haskoli.

ANNONS

I slutet av juli bilade Trollhättan-bon Jacob Haskoli genom Europa med sin sjuårige son Gani. De hade satt kurs mot Barcelona men bestämde sig för att stanna för en lunch i den franska staden Metz som Jacob kände till sedan tidigare.

GPS:en förde dem till en enkelriktad gata i staden som var fylld av demonstranter som demonstrerade mot coronarestriktionerna i landet. En minut senare visade polisen sin närvaro på platsen.

– Rätt som det var kom det fyra, fem flygande tårgasbomber mot folket. Jag tänkte ”fuck, vad gör man nu”?, säger Jacob Haskoli, som tidigare berättat om händelsen i Aftonbladet.

ANNONS

Och inte nog med det. Jacob och hans son Gani fick in tårgas i bilen. Tårgasen fick Jacobs son att börja hosta och hans ögon tårades.

– Hade jag varit själv i bilen hade jag nog inte fått det höga adrenalinet som jag fick när sonen började gråta och hosta. Då fick man panik för att om jag skulle behöva köra därifrån skulle det inte gå för det var folk och bilar överallt så det fanns ingenstans att köra, säger han.

LÄS MER:Ökad risk för corona vid resor till flera länder

LÄS MER:Vaccin mot corona för 16- och 17-åringar – så kan du boka tid

Hjälpsamma demonstranter

Jacob Haskoli berättar att demonstranterna hjälpte dem till ett närliggande torg.
Jacob Haskoli berättar att demonstranterna hjälpte dem till ett närliggande torg. Bild: Privat

Trots ögonblicket av panik lyckades Jacob och sonen klara sig relativt oskadda. Bilen de satt i var utrustad med en knapp som kan tränga bort gammal luft vilket gjorde att den tårgasfyllda luften i bilen försvann efter en stund.

Med demonstranternas hjälp kunde de ta sig till ett närliggande torg där de kunde skölja ögonen med vatten.

– Demonstranterna var väldigt fredliga och hjälpsamma, de hjälpte även andra turister, säger Jacob Haskoli.

Jacob berättar att hans son drömmer om att bli polis och att han som far stod inför ett dilemma då han ansåg att polisen i det här fallet agerade felaktigt.

– Jag blev tvungen att prata lite negativt om hur polisen agerade. De sköt tårgasen så oförsiktigt, folk stod bara där och gjorde inget motstånd, säger han.

ANNONS

Pågått i flera veckor

Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har skett på flera ställen i Frankrike den senaste tiden. Under flera helger i juli och augusti har människor demonstrerat mot de återinförda covid-restriktionerna och kravet på vaccinpass på kaféer, restauranger och andra kulturinrättningar i landet.

Så sent som i lördags deltog 230 000 personer i demonstrationerna runt om i Frankrike.

– Några tiotusentals personer har förlorat förståndet till den grad att de är kapabla till att påstå att vi lever i en diktatur, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i onsdags om kritikerna som menar att landet gått för långt i sina restriktioner, enligt Reuters.

De återinförda restriktionerna och kravet på vaccinpass kommer efter att deltavarianten satt sina spår på landets sjukhusanläggningar. Antalet sjukhusinlagda covidpatienter ökar och medelåldern på de sjukhusinlagda patienterna sjunker. I dag är medelåldern 57 år, att jämföra med 63 år för ett år sedan och 79 år i november 2020, rapporterar Le Monde.

– Situationen är under kontroll men om vi inte agerar nu kommer antalet fall att öka markant och kommer leda till en ökning av sjukhusinlagda, sa Emanuel Macron när han presenterade restriktionerna i mitten av juli, enligt Alarabiya

ANNONS

I den med franska mått mätt lilla staden Metz, där Jacob Haskoli befann sig i slutet av juli, var demonstrationerna något mindre än i det större städerna. Han uppskattar att det var drygt 30 personer som demonstrerade där han var.

– De sa att ”det här landet har krigat i flera år för sin frihet och att de nu får restriktioner från sin egen stat, säger Jacob Haskoli.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS