Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Känslosam avslutning på Kronan

Sorg, stolthet och glädje. Och framtidstro. Så sammanfattades läsåret när Kronans elever samlades för skolavslutning.

– Jag ska bara fixa det här... 

Djeno Mahic, rektor på Kronan, måste hitta rätt låt innan alla högstadieelever strömmar in i aulan för avslutningsceremoni. Strax rullar gitarrsolot från Queens "Friends will be friends" ut ur högtalarna.

– Rock i aulan, det här är inte vilken skola som helst, säger Owe Einarsson, socialpedagog på skolan. 

– Klart det ska vara Queen! svarar rektorn.

Sorg, stolthet och glädje. Så sammanfattar han läsåret, Djeno Mahic. 

– Jag hade inte vågat tro att här fanns så mycket kraft och positiv anda, säger han.

Personal och elever har tillsammans fokuserat på att hitta tillbaka till en trygghetskänsla och på studier, vilket har gett avtryck i elevernas studieresultat. Förra året var de samlade 193 poängen för niorna det högsta på många år.

– I år landade vi på 185, vårt näst bästa resultat, vilket är otroligt med tanke på det som vi har varit med om, säger Djeno Mahic. 

Han ser med tillförsikt på nästa läsår och har många planer. Då fortsätter de utvecklingsinsatser som sker i samverkan med Skolverket. Det arbete som har inletts med ämnesövergripande undervisning ska förhoppningsvis fortsätta.

Men först sommarlov. Högstadieeleverna har fått tårta under morgonen men fyller snabbt aulan. Innan betygen delas ut får två elever från nian ta emot stipendier. Mowliid Abdi Ali och Narjiss Abballah har utmärkt sig genom att sprida glädje, tagit ansvar för studier och stöttat sina vänner.

Ett förväntansfullt sorl och applåder sprider sig i lokalen medan samtliga niondeklassare får gå fram och ta emot sina betyg och krama om sina lärare. Men så ber rektorn alla elever och personal att samlas i en ring, som sträcker sig runt hela lokalen. Sorlet tystnar.

– Titta på varandra. Så som vi står nu kommer vi aldrig någonsin stå igen, säger Djeno Mahic.

Han talar om glädjen och stoltheten över eleverna. Och om de som inte längre finns med oss. 

– Man brukar hedra de vänner som lämnat en med en tyst minut. Men här gör vi det på Kronans vis. Först kramas vi. Och istället för tyst minut ska vi se till att hela Trollhättan och våra vänner hör oss.

Den kostymklädde rektorn tar sats, höjer handen i luften, klämmer i från tårna och hojtar:

– Ge mig ett K! Ge mig ett R! Ge mig ett O!

Han tar i så att rösten spricker och hela skolans högstadie svarar och skanderar ”KRONAN!”.

– Vart ni än går, kom ihåg att ni är våra barn. Istället för att ta avsked säger vi ”Vi ses!”, säger rektorn innan alla elever myllrar ut i sommaren.