Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jorge Pereira är hedrad över nomineringen och ser fram emot lunchen med integrationsminister Erik Ullenhag.

Kan få pris för antirasism

En av de nominerade till årets Raoul Wallenberg-pris är Jorge Pereira från Trollhättan. I över 30 år har han arbetat mot rasism och diskriminering i kommunen. "Det är en väldigt stor överraskning för mig.", säger han om nomineringen.

Raoul Wallenberg-priset delades ut för första gången i fjol, till Malmöbon Siavosh Derakhti för hans arbete mot rasism. Syftet med priset är att uppmärksamma gärningar i Raoul Wallenbergs anda. Fokus ligger på personer som ägnat åt att höja barn och ungdomars kunskaper om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Nominering av Jorge Pereira motiveras med hans över 30 år långa engagemang i området. 1982 bildade han en arbetsgrupp mot rasism i Trollhättan och han var en av grundarna till föreningen Nya Kronogården 2006. För tillfället är han ordförande för organisationen Integrationsforum mot rasism i Trollhättan.

– Det här är jättestort för mig. Det här är ett jobb som pågått i så många år, med så många andra inblandade, det är viktigt att komma ihåg att jag inte varit ensam, säger Jorge Pereira.

Den 27/8, på Raoul Wallenbergs dag, sker ett lunchsamtal mellan de nominerade och integrationsminister Erik Ullenhag. På kvällen samma dag presenteras vinnaren av årets pris, som är på 100 000 kronor.

– Om vi skulle vinna vore det väldigt glädjande. Summan skulle i så fall gå till en halvtidstjänst inom vårt integrationsforum, säger Jorge Pereira.