Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Pi Frisk / Pontus Lundahl

Kock dog på jobbet - ingen arbetsskada

En 30-årig kock avled efter att ha satt mat i halsen på jobbet. Men hans anhöriga nekas ersättning eftersom hans död inte räknas som arbetsskada.

Kocken höll på att utbilda sig och var lärling på en restaurang i Trollhättan under våren 2015. I samband med en frukostrast på arbetet skulle han smaka en köttbit. Men köttet satte sig i fel strupe och han drabbades av syrebrist. Arbetskamraterna försökte hjälpa honom och ringde ambulans men hans liv inte att rädda.

I flera månader har hotell- och restaurangfacket drivit ärendet för att få det klassat som en arbetsskada.

– Jag anser att det är rimligt. Han smakade på en köttbit som var tillagad på restaurangen. Det inträffade under ett måltidsuppehåll, vilket enligt kollektivavtalet räknas som arbetstid. Dessutom betalar man för sin mat och förmånsbeskattas, säger förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.

Men det är Försäkringskassan som bedömer om ett dödsfall är orsakat av arbetet och de gör en annan bedömning. Försäkringskassan menar att det inte räcker med att ätandet har skett på arbetsplatsen för att det ska räknas som en arbetsskada. ”Ätandet ska vid skadehändelsen ha samband med själva arbetet för att ett olycksfall i arbetet ska anses ha uppkommit”, skriver de i sin bedömning.

Grundat på Försäkringskassans bedömning har Pensionsmyndigheten nekat de anhöriga ersättning från arbetsskadeförsäkringen i form av begravningsbidrag. I det här fallet rör det sig om 19000 kronor.

– Det handlar inte enbart om beloppet i sig, det är också en principfråga. På den här typen av arbetsplatser finns det sällan klara gränser kring måltidsraster och för restaurangpersonal blir det här oerhört svårt, säger Eva-Lotta Ramberg.

Hon överklagade ärendet till förvaltningsrätten men den anser inte heller att det går att fastslå att händelsen hade ett tillräckligt tydligt samband med kockens arbetsuppgifter. I domen står att det inte fanns några planer på att servera köttet till restaurangens gäster och att maten inte ingick i något måltidsförslag.

– Det här blir nästan absurt. Vi tvistar alltså om vad just den här köttbiten var avsedd för, om den skulle ätas av gäster eller enbart av personal.

Nu har Eva-Lotta Ramberg överklagat till kammarrätten och samtidigt begärt prövningstillstånd.

– Vår argumentation handlar om att den rättspraxis som finns varken är jämförbar med branschen eller med den här situationen, som fick en fruktansvärd utgång.